diverse

HJÄLP!

Jag ska sy en klänning. Förhppningsvis till nyår. Hade den äran att FÅ 3 meter blå- och turkosrandig siden häromdagen och tänkte att det ska förvandlas till en klänning. Sitter nu och tittar på mönstret, tittar på mina mått, mäter på mönstret men jag blir inte klok på det hela…
Så här ser jag ut
Byst 99 cm
Midja 84 cm
Höft 104 cm
Livlängd 45 cm

Enligt mönstret ligger jag mellan storlek 42 (97, 76, 102, 42,5) och 44 (102, 81, 107, 43)Så jag tänkte att jag klipper i storlek 44 (som jag aldrig har i vanliga fall) så kan jag ta in där det behövs. Men sen läser jag på mönstret att färdig bystvidd i storlek 44 är 108 cm. Det är ju görstort! Strl 42 har en färdig bystvidd på 103 cm. Även det är ju stort för mina 99 cm men då borde jag ju ha lite växtmån för amningsbröst samt lite rörelsefrihet också… Jag är urkass på att rita om mönster utan jag brukar nåla in medan jag arbetar… Visst borde jag kunna ta storlek 42?

Det är föresten den svarta ärmlösa klänningen som ska sys. Tänkte jag borde sy en prototyp först men det tar emot när jag har så lite sytid och tyget var ju faktiskt gratis och det brukar gå bra ändå…

Alla tips och reflektioner emottages tacksamt!

9 thoughts on “HJÄLP!

  1. Jag brukar mäta ordentligt och sedan sy i tyget som ska vara, har inte ork och tålamod att sy en prototyp.Underbar modell på klänningen! Jag skall nog också krafta till och sy något till mig själv i nyårs-staff.

  2. Vilken snygg klänning! Helt i min smak. Var hittar man ett sånt mönster? Ja du, svårt att råda angående storlek. 42 låter mest vettigt men kanske klippa lite extra i midjan om det verkar bli för tajt där?

  3. snygg modell, spännande att se vad du får ihop:-)jag skulle ta 42 om det är vad du brukar ha. När jag tar i ”för säkerhets skull” blir det iaf alltid för stort.

  4. Snygg!! Jag slår ett slag för att sy upp ett prov i strl 42 (heter det toall när man gör det, ordet poppade upp i trötta hjärnan??). Du behöver ju bara ta livet så blir det inte sååå mkt extrajobb, mönstret ska ju ändå klippas ut. Annars skulle jag nog köra på 42 direkt och kanske lägga till någon cm mitt bak om det är dragkedja där – då har du ju lite extra att justera med.

  5. Ja, det är alltid svårt att välja storlek. Jag har också ”konstiga” mått och ligger alltid på två olika storlekar men brukar som du sy in där det behövs och ha mindre sömsmån där det måste bli större. Klänningen ser iaf görsnygg ut, hoppas det blir bra. (och jag tror att du kan ha strl. 42).

  6. Jag skulle definitivt sy upp en toile i lakanstyg eller annat gammalt tyg bara för att se passformen över bysten. Enligt den bok jag har är rekommenderad vidd över bysten bystmåttet + 5 cm för klänningar. Så jag skulle välja stl 42 för provplagget. Ett annat tips är att lägga till extra sömsmåner i sidan så du kan lägga ut i värsta fall. Amerikanska mönster är för övrigt kända för att vara stora.

  7. Lycka till!!!!! (Även om jag verkligen inte har några bra tips tyvärr!!) Vad spännande det skall bli att se resultatet. Du är allt bra modig du som ger dig på ngt sånt här 🙂 Vad lyxigt att FÅ ett sådant tyg! Grattis!

  8. jag skulle rekomendera en toille, men du behöver bara göra en del av klänningen tex livet, sedan kan du ta in den. när den passar överför du alla förändringarna till ditt mönster.lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.