jacka

Kusinmatchade sygrynjackor på strömmingsvis

Gjorde ett mönsterbyte med sygryn för ett tag sedan. Fick hennes otroligt snygga jackmönster som nog inte någon kan ha missat vid det här laget. De är bara så snygga tycker jag och är verkligen superglad över att få ta del av sygryns mönster.

De här två jackorna är sydda till I och hennes lilla kusin F som är 2 ½ månad nu. Vägen till färdiga jackor var allt annat än spikrak men oj vad jag har lärt mig nya saker på det här projektet. Jag har sytt, sprättat, sytt, sprättat, sytt, sprättat och sytt igen.

Först ut var jackan till I. Det är den med brunt foder som ligger underst på bilden. Det gör den inte bara för att den är större än jackan till F men också för att den inte alls blev lika bra som jackan som ligger ovanpå. Man lär sig av sina misstag och så blir det faktiskt bättre nästa gång! Och tur att jag började med den som jag ska behålla så att den som ska ges bort till systersonen blev finare!

Material:
Tyg med björnar från Myrornas, det skrek åt mig att det ville bli jackor när jag såg det så jag har nu sett till att det fick bli det som det ville! Fleece och mudd kommer förmodligen från Stoff och Stil. Dragkedjorna har jag fått via sygryn. Tack så mycket för dem, även de är grymt snygga och höjer retrokänslan på plagget.

Mönster:
Sygryns jacka i strl 68 och 74.

Sömnad:
Ska jag nog inte gå in på för jag minns inte alla turer jag tagit med maskinen och sprättkniven…

+++
De blev söta och jag är så förtjust i dem. Det kommer att bli fler jackor efter det här mönstret kan jag lova, det finns flera tyger i min garderob som längtar efter att få bli en sygrynjacka.


Måste jobba lite på halsringningen. Den som är till I blev för trång och det går inte att dra dragkedjan hela vägen upp. Tror att F’s jacka även den blev lite trång i halsen men den har inte hunnits provas än så det vet jag inte riktigt. Så det måste jag tänka på till nästa gång. Så I’s jacka är lite stor över resten av kroppen men lite trång över halsen och jag är rädd att även den andra jackan lider av samma fel. Ska klura lite på hur sygryn gör för att få bättre halsringningar.

!!!
Jag har lärt mig att
* Stretchiga foder ska vara mindre än yttertyget
* Man kan ställa om nålens läge när man syr dragkedjor så att sömmen hamnar närmare kedjan än den andra kanten
* Det inte är så svårt att vändsy muddar
* Sömsmånens bredd ska vara lika över hela plagget, på alla delar… ibland slarvar jag och då blir det inte bra… en pfiffikus är en bra grej när man klipper sömsmåner

Dessutom har jag äntligen kommit på hur jag ska göra för att få namnlapparna där jag vill ha dem. Vliseofix. Så solklart men ack, det tog mig nästan ett år att komma på det. Nu är det bara att stryka på och sen sy fast, de smiter inte iväg för mig längre!

Nu hoppas jag att F kommer att gilla sin nya jacka och att den passar, och att våren kommer så att de kan användas!

20 thoughts on “Kusinmatchade sygrynjackor på strömmingsvis

 1. Verkligen tjusiga vårjackor med den rätta retrokänslan. Jag gillar denhär sortens jackor skarpt men själv fegade jag ur och sydde en enfärgad åt dottern härhemma, men det är FINT!Apropå dina lärdomar så kan jag säga att du just lärde mig hur jag ska få namnbandet på plats, och att det dessutom bara är ett par månader sedan jag kom på det där med att flytta nålläget för att lättare komma åt när man syr dragkedjor (fast jag föredrar fortfarande knappar, både med knapphål, men allra helst tryckknappar. Det skulle ju vara roligt att framöver få se en bild på de två kusinerna iklädda sina jackor …

 2. Vilka jättefina jackor!!Supersöta!Hit kommer jag återkomma fler gånger för inspiration! Skulle det vara ok att länka till dig?

 3. Vlisofix i all ära, men det är så jobbigt att ta fram strykjärnet.. Jag funderar på att införskaffa spraylim till detta ändamål (har nån provat?)

 4. Tack snälla! 😀Så det var inte bara jag som inte hade kommit på det smarta med vlisofix, hihi! Spraylim vet jag inte hur det funkar, det blir så kladdigt av det på allt så jag använder det så lite jag kan. Hellre värma strykjärn än få kladd överallt!Pernilla: länka på du!

 5. Lilla F och F’s mamma tycker att jackorna är jättefina!!! Varmare väder nu tack, så vi får prova jackan!!! Kram syster yster

 6. Vilka fina barnbarn jag kommer att få i vår säger mormor till lilla I och lilla F (och vilka flinka döttrar!!!)

 7. Löjligt snygga!!! Vist lär man sig massvis på att sy jackor! Det är roligt! Jag är jättesugen på att sy fler och har ideér i huvudet på ett eget jackmönster – lite inspirerat av det här 🙂 Måste apropå det fråga varför ärmarna – alltså när de är påsydda redan en bit ut på ärmen måste vara separata. Skulle man inte kunna tänka sig att ärmarna är i samma stycke som fram och bakstycket på denna modell?? Eller tänker jag fel??Trevlig lördag på dig vännen!!

 8. Ottopippi: Säkert kan du ha ärmarna i samma stycke som fram och bak, som i gynthers tröjor typ. Men det är snyggt när de är fastsydda och med nedstickad söm!

 9. vilka makalöst fina jackor!! jag är själv på jakt efter ett liknande mönster till min dotter. det verkar dock knepigt att hitta ett bra jackmönster med luva. det verkar som att man får knepa och knåpa ihop lite olika mönster för att man ska få det som man vill! 🙂

 10. Vad roligt att se dina jackor:)De blev ju jättefina;) (trots mitt ”lilla” misstag)…Funderar på det där med halsringningen som jag inte upplevt likadan..Hmmm. Åh, andra sidan, tycker jag nog ofta att jag hellre har dragkedjan lite nere på ett mindre barn, som kanske sitter lite ihopkrupet i en vagn…Ett större barn som står och går, blir det mer praktiskt att dra hela vägen upp…om du hänger med på vad jag menar.

 11. jätte snygga tröjor, och de nya bodisarna du gjort.Kommer nog bli de jag beställer när jag gör de 🙂 kan man då välja i vilket tyg som helst av de du har eller gör du bara i vissa?du kan svar på vi med barn 🙂/vanessa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.