diverse

Testkörning

Idag och ikväll har jag testkört min nya CP och jag måste säga att jag blir mer och mer impad av er som får till de fina kantbanden och sömmarna med den! Jag fållade lite häromdagen med fållguiden och sedan dess har jag funderat på hur man ska göra så det fungerade ganska fint idag faktiskt. Men testade bandkantaren och det var inte enkelt! Körde igenom ett antal långa remsor mudd med olika inställningar men tyckte mig inte få någon bra söm på baksidan hur jag än försökte.

Har några frågor som någon mer van vid CP kan svara på, ska man dra / spänna mudden när man syr, annars stod den bara och stampade?

När ni syr kantband i t.ex. ärmlös klänning (vilket är vad jag gjort ikväll) sydde jag först en axelsöm sedan kantade jag halsen, sydde den andra axelsömmen, kantade ärmhålen och sydde sedan sidsömmarna. Det blev väldigt tjockt i overlocken när man syr på det här viset. Brukar ni sy kantbanden sist eller gör ni som jag beskrivit?

Jag hade dessutom svårt att få sömmen på kantbandet så nära kanten som jag ville för när den hamnade där så gled den ganska snabbt av bandet och hamnade utanför på tyget istället. Det gjorde att sömmen hamnade en bit in och inte blev så snygg. Och så vinglade jag en hel del också men det har väl med vana att göra, det blev snyggare på slutet!

Jag vet att det finns många tips om hur man syr med CP men innan man har testat lite så förstår inte jag så mycket av vad de faktiskt betyder….

Bilder på mit första sydda plagg med CP kommer, men jag har ingen kamera just nu då mannen är på URF med den. Återkommer med bilder imorgon och kanske mer frågor!

4 thoughts on “Testkörning

 1. Masse tips finner du i Kokalal sin blogg.Der har hun samlet sine tips.Jeg syr som du beskriver.
  Mine tips i farten er :
  Innstillinger 4-4-3 og 1,5 på diff. Stinglengde 4.
  Vær veldig nøye når du klipper til remsene.Det finnes 3 ulike størrelser ett til 32 mm tykke remser,ett til 42 og ett til 50 mm.
  Prøv å kante med interlock istedetfor mudd.Det er lettere å få pent.
  Det med sømmene må du stille på apparatet og prøve deg frem til du får det som ønsket.Vanskelig å forklare men oversiden på båndet er lengre inn på stoffet enn baksiden..lykke til,håper dette hjalp.

 2. Jag fick ordning på stampandet då jag ställde in stygnlängden på 4, framför allt då jag kantar med mudd. Om jag kantar med interlock brukar det räcka med 3. Det gäller att testa sig fram … Tråkigt, jag vet, men något annat knep har jag inte lyckats hitta …

  Ärmlösa klänningar syr jag precis som du beskrivit.

  Här (http://www.cedesign.com/familyphotos/sewing/info/cs_faq/adjust_binder/index.html) finns tips på hur man ställer inte kantbandsapparaten så att det blir snygga sömmar. Det finns även en hel drös med andra värdefulla knep och tips.

  Hoppas du får ordning på dina problem snart. Den är underbar när den väl syr som man vill 😀

 3. Oj, jag har haft ovanligt lite krångel med min, så jag känner inte igen så mycket av det här tyvärr.

  Jag kör alltid standard 4443 och standard stygnlängd. Det är mest diffen jag få justera utifrån materialet.

  Att kanta med interlock blir ofta fint men kan vara stumt till halsringningar, så tänk på det. Jag har in princip övergått helt till kedjesömmen vid kantning just för att det blir smidigare.

  De flesta säger att SoS mudd är den bästa för CPn och det är bara den jag använder, vilket kan vara en anledning till att det inte krånglat så mycket.

  Det jag har mest pyssel med är att undvika att kantningen inte ska dra ihop och rynka tyget. Mudden kan vara en bidragande orsak till att det blir så och det är ju mindre risk med interlock… Men jag har märkt att det också beror mycket på vilket tyg man syr i.

  Stå och stampa och glida runt har jag inte upplevt direkt. Men det är viktigt att remsan inte är för bred. Jag har remsor som är närmare 40 än 42 för säkerhetsskull. Och viktigt att remsan löper i ”vispen” på rätt sätt. Det är nästan där jag har mest fokus när jag syr för om den spänns av någon anledning blir det pannkaka.

  Syordningen som du beskriver är vad jag skulle ha gjort. Jag syr ihop kantbanden med en liten stickning innan jag kör i overlocken, så att dom inte ska hamna snett. Jag syr från den icke kantade sidan så man avslutar overlocksömmen vid kantbandet. Börjar man med kantbandssidan har jag märkt att overlocksömmen kan hamna lite snett (utanför tyget) precis efter kantbandet och man får en ”osydd” bit just där.

  Sen får man sticka ner sömmen vid kantbandet för det blir som du säger lite tjockt. Även fållar. Det blir så jag fäster overlock kedjan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.