tyg

Iris visa – bambutyg

Nu börjar det falla lite på plats även om det är långt kvar tills jag har tyg hemma att leverera. Jag har hur som helst hittat en fabrik som kan leverera oeko-tex certifierad bambu/ekologisk bomullsinterlock (70 % bambu/ 30 % bomull) med tryck och kommer inom kort att ta hem provtryck av mitt första tyg eftersom det verkar finnas intresse av att prova bambu. Det första mönstret som kommer är inte mitt eget utan är designat av allas vår favorit, Johanna Ahlard och är ett tyg som jag sedan jag såg det som mönster på hennes blogg längtat efter att få sy i. Lite enkare i design men väldigt fint till både stora och små! Jag längtar redan efter att få sätta saxen och kniven i det här tyget!!! Tyget har fått namnet Iris visa.

Jag hoppas att ni gillar mitt val av mönster, kanske inte direkt ett ”killtyg” men jag jobbar på det för framtida tyger. Nu återstår att välja färger och jag tar tacksamt emot kommentarer om vilka färger ni gillar bäst. Jag har som mål att välja en färgställning i mer jordiga färger och en mer färgglad variant. Tyget kommer tidigast till hösten så det ska passa till höst/vinterkläder kanske?! Som det ser ut nu så kommer priset att hamna lite lägre än 165 kr/ meter på vidden 150 cm. Om provtrycken blir bra så kommer det att komma in ca 200 meter av varje färg till att börja med. Men mer om det senare.

Apropå killtyger eller tyger för äldre barn, många har skrivit att stjärnor, ränder etc är mer för dessa målgrupper men jag tycker att det finns så många av dessa (hos Mjuka tyger och hos JNY) att det inte är så roligt att satsa på. Men självklart, finns det intresse av dessa även på bambu så självklart kommer jag, i mån av ekonomi och efterfrågan att kunna trycka dessa mönster också. Jag har väldigt svårt att veta vad en 9-årig kille tycker om för jag har inte känt någon 9-årig kille på länge! Bastyger kan jag till att börja med inte ta in då min ekonomi helt enkelt inte tillåter mig att göra det. Men det är klart, stjärnor i jordfärger kunde vara väldigt fint!

Vad det gäller kommentarer om att bambutyger är syntettyger så har jag läst på lite om framställningen av bambu och det är såhär, att för att framställa fiber ur bambun så bryter man först ner bambustavarna till en homogen bambumassa och sedan gör man nya fiber av den massan, ungefär som när man framställer viskos. Bambutyger kallar även för bambuviskos. Detta kan man ju kalla syntet eftersom det inte är de riktiga fibrerna som används, som när man framställer lin, utan nya fibrer uppbyggda av nedbruten bambu. Dock är det fortfarande bambu. Att odla bambu är mer miljövänligt än att odla bomull, det växer utan bekämpningsmedel och fångar in upp till fem gånger så mycket växthusgaser som annan växtlighet. Det finns baksidor till allt som tillverkas men då gäller det att hitta de som är minst skadliga och jobba för att de ska bli bättre.

Här kommer några förslag på färger, ta chansen och tyck till! Varje liten ruta (mönsterrapport) motsvarar 16 cm så har ni en uppfattning om storleken på trycket.

Alla bilder är såklart gjorda av Johanna Ahlard.

26 thoughts on “Iris visa – bambutyg

 1. Är inte helt säker på om detta mönster tilltalar mig tillräckligt för att köpa det men iaf så gillar jag den översta till vä, den orange och den röda. När det gäller tyger till de lite äldre barnen så håller jag med om att det finns både stjärnor och ränder men kanske stjärnor mer i stil med S&S stjärntyg som jag snart ska blogga om, mer smal randigt och med fler färger på ränderna. Sedan kan jag tänka mig prickar eller nått blommigt till en tjej och gärna nått nytt orginellt som jag inte kan komma på själv:) Lycka till med tyg tillverkning och försäljning! Det ska bli spännande att föjla…

 2. Va kul att det här mönstret blir tyg! Jag gillar färgglatt i detta mönster. Gult, turkost och grönt tilltalar mig. Turkost och grönt tycker jag att man kan sy killkläder av med det här mönstret.
  Lycka till!

 3. Det blir definitivt ett gäng Emilitenblöjor i det tyget 🙂
  Och jag gillar alla färgerna så jag är inte till någon hjälp.

  Angående 9-åriga killar så misstänker jag att det är Star Wars som gäller fortfarande och det är förstås licensskyddat. Kanske något annat rymdigt? Min 7-åring gillar mest enfärgade tröjor, och randiga så länge det inte är PoP-ränder (!). Favoriten är en röd tröja med Carstryck (från HM).

 4. Hej!
  Kul att du tänker satsa på eko-tyger. Här är en länk om bambutyger, vet inte om du läst den.
  Det är inte helt lätt att att ha koll på alla olika certifieringar som finns. Öko-tex är i alla fall ingen ekologisk märkning. Slutprodukten innehåller inga kemikalier som överstiger gränsvärden, men är inte garanterat ekologiskt odlat/producerat.
  Av tygproverna ovan gillade jag de med färg, gärna varma glada färger. Inget för mina gamla tonåringar, men kanske till kommande barnbarn (om 5-10 år) 🙂

  Stort lycka till!

  K
  (Tidigare ägare av ekotextilbutik)

 5. Vad kul att du ville ha det mönstret! Jag har sett det hos Johanna och tyckte det var så fint. 🙂
  Jag gillar de mer färglada, orange, Gul, turkos, lime. Kul med mer Ekologiskt

 6. Vilket jättefint tyg!! Det nedersta, lila, gillar jag skarpt! Och det gula, ljuslila, turkosa och orangea med! Härligt, härligt!

 7. fint mönster! jag som oftast tycker om färgglada alternativ blev faktiskt även förtjust i de lite dova färgerna denna gång. Kul!

 8. Jag föll för de översta färgerna, de lite mer jordnära och dova nyanserna, passar nog väldigt bra till hösten. Men även den nedersta rutan med fyra färgnyanser är fin! Svårt att välja! Lyckat till med tygproducerandet 🙂

 9. Det kändes skönt med de mer dämpade färgerna även om de ljusaste var lite väl bleka. Det finns redan så mycket tyger i starka färger så det vore bra med lite omväxling.

 10. Får ta tillbaka att jag tyckte det är lite ”tjejjigt” 🙂 Det får med beröm godänt av mina killar, 5-åringen är faschinerad av mönstret och 2-åringen sa ”den mej, jag tycke om den”.

 11. Ååh så kul att du ska ta fram tyg!! Heja! Jag tyckte om både de dovare färgerna och de lite mer färgglada så jag är nog inte mycket till hjälp 🙂

 12. Vad fina! Jag gillar jo tveklöst som övre, dova färgarna, gärna lilla/plommon. Men jag är nog lite udda i den syande bloggvärden, dom flesta föredrar jo skarpa färger så din största makrnad finns nog der.. jag tycker att barnen blir så mycket sina kläderom det är för mycket färg, för skarpt..
  Spännande med babu, jag har användt viksos till mig själv i åratal, man är mycket beroende av kvaliteten för att få plagg som håller tvätt etter tvått, viskos tenderer att tappa formen, dra i hop sig (100% viskos stickat måste i prakiken strykes ut i form) och bli matt i överflaten. men har man en god kvalitet är det hur fin som helst. Spännande att följa med dig framöver! Lycka till!

 13. Jag gillar den ljusa med ljust tryck = tredje uppifrån i höger spalt och den lilagrå = fjärde uppifrån i vänstra spalten. Gillar även den gula med orange tryck och den övre gröna av de stora rutorna.

 14. Hmm, tricky one. Överlag (eller som jag tycker det) så är ”ekovänliga” tyger färglösa. Nu finns det dock en hel del färgstarka ekologiska bomullstyger hos mjukatyger och jofotex. Men, du kör ju inte samma tryck och material 😉
  Min favorit är den första stora gröna. Sen gillar jag orange och gul. Av de dova färgerna gillar jag den första lite mörkare gröna, mörkgrå, ljusblå, ljuslila. äsch, allt utom beige är fint! hehe, vilken hjälp du fick där då 😉

  Jag förstår dock inte varför man ska ha mörka lite trista färger till hösten och ”sprittiga” färger till våren. Färg behövs väl året om?
  Jag kommer köpa vilken färg det än blir 🙂 så hoppas på ett bra tygprov nu då.

 15. Nu har jag kikat och kikat.
  Jag gillar bäst färgerna i den tredje kvadraten.
  Svag för den mörkgröna är jag också.

  Ska bli jättekul att se hur det går med tygframställandet – och själv få klappa det framöver.

 16. ang det här med mönster för större killar. Varför inte schackrutigt? I olika färger. Snyggt att matcha och ett alternativ till ränder och stjärnor.
  Det är jättedeppigt att köpa kläder till min 8-åring, det är ”coola” tryck på allt.
  Spånar jag vilt säger jag vägskyltar, gammeldags bilar/cyklar, kepsar, knasiga gubbar/djur med lite attityd (ej läskiga), pennor, legobitar…..
  Och fototryck a la molo.

  Min grabb gillar svart/gult ihop.
  Vit/röd/svart är också snyggt och könsneutralt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.