tips och trix · tygblöja

Sy en pocketblöja

Har fått en del förfrågningar på hur jag syr en pocketblöja så när jag sydde min senaste fotade jag hela proceduren. Här kommer en beskrivning på hur jag syr pocketblöjor, det finns säkert lika många sätt att sy som det finns sömmerskor. Hoppas den kommer till hjälp för någon där ute!

Detta är en framknäppt modell med ”rullande” benresår dvs jag klipper PUL-tyget större än innertyget och syr fast resåren hela vägen med trestegssicksack. På så vis drar resåren in PUL-tyget och du behöver inte sy någon stickning runt benen.

Jag har använt PUL som yttertyg, bambuinterlock som mellantyg och microfleece som innertyg.

1. Börja med att knappa framstycket om du har en framknäppt blöja. Jag använder hanar på ena sidan och honor på andra för att det ska gå lika många knappar av varje sort. Jag förstärker bakom varje knapp med ett lager PUL. Annars är det lätt att dra loss knapparna om det är bara ett lager tyg.

2. Lägg ihop mellantyget och inneryget (om du väljer att ha mellantyg förstås, jag har det för att minska risken för läckage men det är inte nödvändigt) Jag klipper ut en ”försänkning” i tyget där pocketöppningen ska vara vid ryggen för att få en enkel öppning i bak.

 

3. Sy ihop innertyg och mellantyg med en söm i ”försänkningen” så att det bara blir som ett lager tygnär du sedan ska fylla blöjan. Har du bara innertyg så kasta kanten så det blir ett snyggt avslut!

4. Lägg ihop innertyg och PUL-tyg räta mot räta. Här ser ni hur mycket större jag klipper PUL-tyget än innertyget ( i benöppningarna).

 

5. Nåla ihop inner- och yttertyg I SÖMSMÅNEN så att du inte har hål i PULens laminering i det som kommer att bli blöjans tätskikt. I sömsmånen gör det inget om du nålar. Det blir lite knöligt i benen när innertyg är mindre än yttertyg men det är bara att göra det så lite knöligt som det går! Lite veck i innertyget gör inget, fördela dem jämt över hela benöppningen bara!

 

6. Här ser ni det som ska bli min pocketöppning i ryggen. Jag klipper ut en remsa i microfleece som ska bli resårkanal för ryggresåren.

 

7. Lägg fleeceremsan på innertyget över pocketöppningen och nåla fast det.

 

8. Sy ihop blöjan med raksöm eller overlock. Jag syr med raksöm när jag har rullande resår ibenen för jag tycker det är enklare att få det snyggt då. Sy runt hela blöjan!

9. Lite veck i benöppningarna i innertyget är helt OK.

10. När du sytt fast remsan med fleece i ryggen och viker upp den ser det ut såhär.

 

11. I ryggen använder jag babyresår och tar ca hälften av längden som tyget är. Sy fast ändarna av resåren med sicksack men låt resåren vara lös däremellan. Sy fast det på PUL-sidan

12. I benen syr jag fast lastin (silikonresår) med trestegssicksack. Här hittar du bra info om att sy i lastin. Man får INTE sy med raksöm eller backa för att fästa trådarna. Då kommer lastinet att gå sönder. Jag börjar med lastinet bakåt och syr fast det med sicksack för att fästa det. Då är lastinet inte spänt. Sy fast lastinet på PUL-sidan i sömsmånen för att resåren ska dra PULen inåt!

 

13. När jag fäst lastinet vänder jag det framåt under pressarfoten och spänner det tills det är ordentligt sträckt (glöm inte att försträcka lastin, annars blir det för kort!) och syr ner det med trestegssicksack i sömsmånen. När jag kommer till slutmarkeringen för resåren stannar jag med nålen nere i tyget. släpper lastinet så den blir lös igen, klipper av och fortsätter sy framåt och fäster tråden som vanligt när jag kommet AV lastinet så jag inte backar med nålen över lastinet!

14. Så här ser blöjan ut på insidan när alla resårer är sydda. Då är det dags att vända blöjan!

 

15. Sy en kanal runt ryggresåren . Se till att alla lager tyg hamnar rätt och att du inte syr i den friliggande resåren. Här nyper jag ihop ena kanten av pocketöppningen där jag ska börja sy kanalen.

16. NÅLA INTE när du syr kanalen utan håll fast tyget och sy en bit i taget. Sy runt ryggresåren med raksöm.

 

Ytterligare en bild av hur jag syr ryggresåren.

17. Fäst knappar på framtabbarna så att du kan knäppa blöjan! Sedan är den KLAR! På denna blöja har jag sytt en stickning i kanten hela vägen längs bakstycket, ut på tabbarna. Det är inte nödvändigt men blir ganska snyggt. Det hjälper också till att hålla tabbarna på plats när man tvättar även om det hålls bra ihop av knapparna man trycker fast genom alla lager tyg!

Här ser man hur lastinet drar PULen mot insidan av blöjan.

Om jag syr en sidoknäppt blöja så sätter jag alla knappar efter att jag sytt färdigt blöjan, sätter då fast dem genom öppningen i pocketblöjan. Annars tycker jag att det blir för snävt att komma åt runt knapparna med symaskinen.

SparaSpara

4 thoughts on “Sy en pocketblöja

  1. Tack för en jättebra tutorial! Ska bli spännande att testa att sy mig en eller annan pocket nu…

    (blir nog till att chansa och sy i babyresår även i benen – men det kke funkar okdet också?)

  2. vad använder du för material till till yttre och mellan och innertyg för det ska hålla tätt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.