mönsterkonstruktion · t-shirt · tröja

Ritar till storebror

Just nu håller jag på och ritar tröjmönster till storebror. Han behöver t-shirts till sommaren som faktiskt passar! Visst kan han ha de som jag sydde i fjol men de börjar bli lite tighta och lite korta. I vintras fick vi konstaterat komjölksproteinallergi på honom och sedan vi tog bort komjölkprodukter helt ur kosten så har han vuxit som en raket! Nu är det strl 104 som gäller och han är över kilot tyngre än 17 månader äldre storasyster.

Detta är en trikågrund baserad på storebrors BV + 6 cm rörelsevidd. Jag sydde en tröja efter den första varianten jag ritade men den blev inte bra. Inget stort fel egentligen men halsen var för tight, dock går den över huvudet på honom och han gillar tyget. Den är sydd i ”Tjuv & polis” från Lilofant och jag köpte det förra året men har inte sytt av det innan. Tyvärr är det så snett att antingen fick man ta det rakt i mönstret eller rakt i trådraken. Jag kompromissade lite med båda och det har, förutom att mönstret är ett första utkast, resluterat i att tröjan dragit sig. Fast det brydde sig inte storebror om, han blev stormförtjust!
Efter denna ritade jag om mönstret både i ärmen och i halsen. Förstorade halsen på två olika sätt, både att bredda halsbredden och samt att bara bredda genom att ringa ur mer på den redan ritade axeln. Tröjan med U-båtar är sydd efter mönstret där jag har ökat halsbredden med 1 cm samt ringat den 0,5 cm djupare både fram och bak. Ärmen är en 1:4 ärm vilket jag gillar på tishor, inte för hög men inte för låg heller! På u-båtarna är ärmsömmarna något vidare än på tjuv & poliströjan. Det ser bra ut! Det ska bli roligt att se vad den andra varianten på ändring ger för resultat och vilket jag gillar bäst. Som nybörjare i konstruktion måste man ju testa för att se vad man gillar och hur man enklast ändrar för att få fram det man vill ha! 
Testade också en ny grej när jag kantade halsen på u-båtströjan, jag kantade med tyget åt ”fel håll” så att täcksömmen blev synlig på utsidan. Det kräver ju att maskinen samarbetar genom hela sömmen så att det inte blir ojämna stygn och det gjorde min maskin den här gången, den blev perfekt och vänster nål gick utanför kantbandet hela vägen! Nöjd! Tycker att det blev en kul detalj med den orange sömmen på det vita kantbandet.

2 thoughts on “Ritar till storebror

  1. Snygga båda två! =) Jag har inte sytt nåt i mitt Tjuv och Polis än, det bara ligger där och ser fint ut! Men har ju hört att mönstret går snett. 🙁

  2. Åh vad kul att läsa om din Mönsterkonstruktion! Jag har ritat ett mönster och det är ju inte helt lätt att få det som man vill. Jag håller också på med ett grundliv till mig, och det tar ju evigheter! Jättefina tröjor blev det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.