mönsterkonstruktion · t-shirt · vuxet

Rose och Simone

Har ni ”boken” så vet ni vad jag pratar om! Rose och Simone är nämligen namn på två olika t-shirtmodeller från boken med stort B på ”vuxna sytokar” på FB. Den heter egentligen inte Boken såklart, den heter Sy! Från hood till skjortklänning och är av designern Jenny Hellström Ruas. Den har verkligen snygga modeller i sig och jag har sytt några stycken olika nu men nu ska jag visa de Rose och Simone samt min egen hybrid av mönstren ”Romone”.

I våras sydde jag tre stycken Rose i strl M. Jag var mitt emellan M och L och tänkte att jag brukar ju köpa M så jag syr M. Den första toppen syddes i en vit bomullsjersey utan lycra, ett vanligt t-shirttyg helt enkelt. Den kändes bra och jag klippte raskt två till och sydde. De går snabbt att sy så det blev två med en gång. Men efter att ha använt dem en gång eller två kändes det inte bra. Det stramade över axlarna, axelsömmarna låg för långt bak och ärmarna (som är fina snäckärmar) åkte upp. De var helt enkelt för små över axlarna. Då är det tur att jag har en mamma som är lite mindre än mig, hon fick påfyllning i sin sommargarderob och jag tror nog att varje gång vi setts i sommar så har hon haft en Rose på sig!

Ledsnade ur lite på modellen efter detta och det tog fram till förra veckan och X antal Rose och Simone på FB och bloggar innan jag tänkte tanken att jag ska prova en Rose i L. Nu hade ju dessutom sommaren gått och jag var precis på måtten för L! Tänk vad lite sommar kan göra!
Jag tog fram mönstret, gjorde en justering av axelsömmen direkt genom att flytta fram linjen från inre till yttre axelspets 1 cm i yttre axelspets. Sedan sydde jag en Rose i ett tyg jag köpt till dottern men som hon snabbt deklarerade inte var fint nog. Tur att jag hade tänkt tanken redan i butiken att vill inte hon ha det ska jag köpa tillräckligt så det räcker till mig istället. Jag VIMade bort ca 2 cm i ärmvidd på snäckärmen i nederkant då jag upplevde att den fladdrade lite för mycket på de första tröjorna jag sydde. Resutatet blev jättebra! Ärmen sitter mycket tightare och snyggare nu.
En blommig Rose blev resultatet. Den kändes stor över svanken samt bakre halshålet glipar lite men sitter annars bra. Justeringen av axeln är verkligen bra när man som jag har axlar som lutar framåt. Det ser faktiskt mycket bättre ut om axelsömmen faktiskt ligger på toppen av axeln!

Men att den känns så stor över svanken gillar jag inte helt även om det känns bättre nu när jag har använt den. Kanske är det bara jag som inte är van vid mer A-linjeformade kläder? Tanken på att sammanfoga Rose som är mer A-linjeformad med Simone som är tightare väcktes här. För jag gillar framstycket, det sitter bra över en mage som burit tre barn!
Till nästa tröja hade jag tagit bort (veck i mönstret) ca 1 cm i bakre halshålet. Klippte upp mönstret från halshål till sidan i midjehöjd ungefär och förde ihop delarna mot varandra. Detta gör halsen bak smalare samtidigt som det inte påverkar annan passform nämnvärt mer än att det drar in yttre axelspets en aning. Eftersom Rose och Simone har samma axelparti, halshål och ärmhål/ärmar är det enkelt att kombinera fram och bakstycken med varandra. Min stora farhåga var att ett mindre Jag ritade helt enkelt om sidsömmen från en Rose till en Simone på bakstycket och testa en ny tröja!
Denna gång sydde jag i en randig stuv jag köpt i våras på Ohlssons. Valde också att kanta med samma tyg i Covern eftersom en kantad hals hålls in lite bättre än en hals med infodring. Halsen blev toppenbra! Ryggen kändes fortfarande lite stor men mycket bättre! Min stora farhåga att sätta ett mindre bakstycke på ett större framstycke var att sidsömmen skulle dras bakåt men så blev det inte! Här är den, min första ”Romone”
På det stora hela är jag nöjd med denna men jag såg att jag även behövde flytta fram inre axelspets ca 5 mm så det har jag gjort till den tredje tröjan. Flyttade även ut yttre axelspets ca 5 mm för att kompensera det som jag tagit bort i vidd i nacken. Till denna har jag också tagit in framstycket ca 1 cm i midjan och stuss även på framstycket för att få lite mer slimmad passform men bakstycket är fortfarande mindre än framstycket, ca 2 cm smalare på var sida än vad framstycket är.
Denna tröja sydde jag i en tunn skön ekologisk bomullsjersey med lycra från Nosh som jag sålde i våras. Jag ändrade även ärmen på denna tröja så att den är rak i nederkant istället för att det är snäckärm. Jag upplever att snäckärmen vandrar uppåt på armen och det känns inte så skönt. Det är synd för jag gillar den verkligen annars. Jag behöll dock den smalare ärmvidden i nederkant på ärmen.
Även här kantade jag med samma tyg men såg till att det bara var en färg som syntes på kantbandet. Nu är jag nästan nöjd! Har faktiskt sytt en till tröja där jag har gröpt ur ärmhålet lite mer både på fram- och bakstycke för att få bort lite veck som bildas runt ärmsömmen. Den fjärde tröjan sitter riktigt bra. Hade lite bråttom att få klart den så glömde att tyget inte var tvättat innan. Så jag hoppas att den sitter bra även efter tvätt. Den har inte heller fångats på bild så den visar jag en senare gång. 
Har använt alla tre tröjor nu och de känns faktiskt helt OK alla tre även om jag gillar de två randiga bättre då de har en form jag är mer bekväm i. Någon undrade på FB under min process varför jag inte bara ritade ett nytt mönster från grunden och så här i efterhand kan jag se att det nog hade gått fortare! Men då hade jag ju inte fått min ”Romone” och jag har lärt mig en hel del under den här processen också!

One thought on “Rose och Simone

  1. Wow vilket tålamod du har å vad duktig du är på att ändra så du får det som du vill. Jättefina tröjor! Ser fram emot en livebild på den sista

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.