tips och trix

Sy axelsömmar och hel infodring på ”Lollipop top”

När jag skulle sy ”Lollipop top” av Jenny Hellström Ruas så fastnade jag i beskrivningen för det stod inte alls hur man skulle sy ihop axelsömmarna. Vilket brukar vara ganska självklart men i detta mönster har man ok fram och infodring bak och det verkade som om infodringen skulle sys för sig, oken för sig och sedan skulle man sy axelsömmarna (fast det stod inte) och sy ner sömmen för hand. Det tyckte jag lät som en ganska dålig lösning. Det främre okets insida borde kunna användas som främre infodring tänkte jag och började fundera. Efter att ha funderat över natten och vänt och vridit på delarna kom jag fram till en lösning som faktiskt funkade bra.

  1. Börja med att sy rynktrådar mellan markeringarna på framstyckets halsringning.N0Xh+jOwSGWJEb4zNrh+Hw
  2. Sy ihop höger ok och vänster ok räta mot räta mot varsin sida av framstyckets halsringning upp mot axelsömmen.t8EMCl2rSQOdeoCoyNSDqgTh6YtCqCSXWB3gVE1a4bwg
  3. Lägg bakstycket räta mot räta med framstycke/ok som du nyss sytt ihop och sy axelsömmen. Vik sömsmånen mot oket på den korta sömmen. Pressa axelsömmen bakåt.

ssetq7hlSsyM08HIbrfyrwfullsizeoutput_17ed

5. Sy ihop okets insidor med bakre infodring i axelsömmarna. Se till att de hamnar på rätt sida i förhållande till okets utsidor som inte har samma form!fullsizeoutput_17ee

6. Lägg infodringen räta mot räta med bakstyckets halskant samt på de i framstycket fastsydd okdelarna och passa in axelsömmarna och markeringar på oket. Sy fast hela vägen runt och pressa, dvs sy okets framkanter och hela halsringningen. Se till att sy fast ev band för knäppning i det här steget!
fullsizeoutput_17ef

7. Vik ut rätsidan på oket och pressa sömsmånen mot insidan.fullsizeoutput_17f0

8. Nåla och sy en stickning runt kanten. Som ni ser är fri fortfarande bara sytt en liten del av sömmen mellan ok och framstycke, de 2,5 cm som gjordes i början.

fullsizeoutput_17f2

9. Rynka ihop framstycket med hjälp av rynktrådarna så att okets markeringar stämmer med framstyckets markeringar. Höger ok och vänster ok ska ligga kant i kant, inte omlott. Nåla noga.QJyxzTYEQWewkCoMQ1mxJwfullsizeoutput_17f3

10. Jag sydde med en svag sicksack från den första sömmen vid axeln runt hela framstyckets halsringning och upp till den andra axeln. Jag sydde från framstycket så att jag kunde fördela rynket med hjälp av pincett. Var noga när du kommer till sprundet mellan de två okdelarna så att de ej glider isär. fullsizeoutput_17f4

11. Vänd rätsidan ut och pressa. Nu kan du följa instruktionerna för stickning på oket och  ha samma stickning hela vägen runt bakstyckets infodring också. fullsizeoutput_17f5

12. Följ instruktionerna för ärmar och fortsatt sömnad av Lollipop top!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.