tygblöja

Formsydd blöja

Ni vet hur det är ibland, vissa saker ligger bara där och man idds inte ta tag i dem. Så var det med den här blöjan. Den har legat utklippt sedan kanske 2 månader. På sybordet. Varje gång jag har behövt tända eller släcka lampan har jag lyft på den. Men sytt den har jag liksom inte orkat. Förrän ikväll.

Det har kommit av sig, tygblöjandet. När I inte tålde fleece eller fuskmocka så gick luften lite ur mig. Jag vill inte att hon ska behöva vara blöt om rumpan och jag orkar inte byta nästan varje timme…. Men nu ska jag ge det en ny chans och jag ska införskaffa sideninlägg som stay-dry istället. Har dock inte hittat sideninlägg i Sverige men tror jag ska försöka med vintersiden. Det vet jag tål tvätt i maskin. Tack Stora Lilla Jag för tipset om bästa blöjpaketet för torra rumpor! Du må tro att jag verkligen många gånger tänkt på det du skrev och velat köpa sideninlägg men inte kommit mig för. Vad tror du föresten om vintersiden?

Tvingade mig hur som helst till att sy den här innan jag ger mig i kast med allt annat som ligger tillklippt. Hade jag inte gjort det nu skulle den nog aldrig blivit sydd. Egentligen skulle det bli en pocketblöja med PUL på utsidan och bambu på insidan. Men klantiga jag sydde fast kardborren på avigsidan av PULen och det blir inte så bra när man sprättar i det tyget, lämnar liksom hål i vattentäta skiktet…. Klippte raskt ut en utsida till blöjan i fultrikå och sydde fast kardborren på den istället. Lika bra var nog det för de formsydda blöjorna är enklare att få att passa bra och dessutom gillar jag blöjorna bättre när det är separat blöja och ”tätskickt”. Så jag vet inte riktigt varför jag skulle ha PUL på den från början, men det var nog en rest av min förhoppning att I skulle kunna ha vanliga pockets med fleece i.

Blöjan har en insida i bambustretchfrotté, två lager uppsugande bomullsfrotté fastsydda i insidan och så en utsida i bomullstrikå. Använde lastin till resåren runt ben och i ryggen. Valde att sy alla sömmar i rosa även på utsidan, för att matcha den härligt rosa insidan! Fultrikån blev faktiskt riktigt fin mot det rosa!!!

Material:
Ja det skrev jag ju just… Bambustretchfrottén kommer från PinkGreen. Frottén till uppsugande lagren är från en gammal handduk och utsidan är köpt på tradera.

Mönster:
Eget

Sömnad:
Sydde fast uppsugande delarna i insidan med sicksack. Sydde fast kardborren på yttertygets rätsida. Sydde ihop in- och utsidorna räta mot räta. Sydde fast resår i benöppningar och rygg med trestegssicksack. Vände på allt och sydde en stickning runt hela blöjan. Fäste kardborrar på insidan av blöjan så den går att stänga.

+++
Det blev inget UFO!


Lite slarvig med stickningarna så de är inte så tjusiga. Men vad gör det när den ändå ska gömmas under ett PUL-skal eller yllebyxa!

!!!
Blev bättre än jag vågat hoppats på. Men jag gillar nog Ottobres mönster bättre så om jag syr fler blöjor så ska jag nog gå tillbaka till det. Med lastin som resår i Ottobres blöja så tror jag den kommer sitta perfekt. Lastin är mycket bättre i blöjor än babyresår….!

7 thoughts on “Formsydd blöja

  1. Jättesnygg, och jag tror nog vintersiden borde funka det med! Haha, på tal om blöjufon ligger här min test-muksut jag tänkt att jag ska provsy innan jag skickar dig mönstret – och har legat typ en månad! *skäms*

  2. Stora lilla jag: ingen brådska med mönster, just nu ligger blöjsömnad lite på hyllan iallafall! Men ser fram emot att få se din förvandlas från UFO till användbara blöja och höra hur du gillar den!Ottopippi: Jag rodnar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.