återbruk · pyjamas

Do-Redo-pyjamasar

Städade bland gamla kläder som jag sparat för att sy om ifall andan föll på någon gång. Härom kvällen kom jag på att det är perfekt att använda dessa lite trötta tyger till att sy pyjamasar av till I. Valde ut 4 tröjor som matchade ganska bra och så klippte jag ut två tröjor och två tights. Sedan tog lusten slut. Det är inte så rolig sömnad, pyjamas, tycker jag. Det är mer nyttosömnad för att man är för envis för att gå och köpa när man kan göra själv, gratis. När jag inte tycker att ett projekt känns roligt så blir det lätt slarvigt sytt och ser det slarvigt ut så blir det ännu tråkigare. Jag gav upp den kvällen efter den blommiga tröjan och de mönstrade tightsen.

Dagen efter bestämde jag att det minsann skulle vara roligt att sy pyjamas och tog fram CP’n och sydde dekorsömmar på de röda tightsen och testade en coversöm även vid midjan på dessa. Och tänk, helt plötsligt var det roligt! Det var också roligt att få trycket från tröjan rakt över frambenet på byxan (om än uppochner)! Den bruna tröjan var också rolig att sy. På tre av dessa plagg använde jag redan färdiga fållar och på så sätt gick det hur fort som helst att sy.

Testade även ett för mig nytt sätt att sy i resår. KarinOttilia övertygade mig strax innan jul att det inte var svårt att sy i resår med overlocken så nu passade jag på att testa – och tänk – det var ju inte alls svårt. Det svåra var sedan att få en snygg söm med covern när jag stickade ner resåren. Har inte koll på vilken inställning jag borde ha. Så jag är glad att dessa inte ska gå ut, så att säga. Man kan ju sticka ner med raksöm också. Kommer helt klart att sy på det här sättet igen, kläderna känns lite mindre bäbis när det inte är mudd i midjan.

Nu har iallafall I två nya lite stora pyjamasar och det känns riktigt bra att jag har sytt och inte köpt. Dessa kommer att räcka länge vilket betyder att jag inte kommer behöva sy pyjamas förrän till sommaren kanske, om hon behöver kortärmat då. Nu har jag några fler projekt som helt plötsligt känns roliga att sy när dessa måsten är ur vägen. Hoppas bara jag orkar. Känns lite konstigt att jag inte är så sugen på att sy bäbiskläder till Liten, men jag vill heller sy kläder till I – speciellt nu när sommaren är på G och man kan sy lite lättare somrigare kläder!

Mönster:
Tröja form 1, förlängd. Meedom. Strl 80 fast märkt som 86.
Byxa form 0, förlängd till form 1 annars som mönstret, Meedom. Strl 80 fast märkt 86.

Material:
Olika utrensade plagg ur min garderob. Två mönstrade i viskosjersey (fy för att sy i det, det är så tungt och bara glider) och två enfärgade bomullströjor med förmodligen lite elastan i.

+++
Välbehövlig påfyllnad av dotterns garderob!


Mitt slarv.

!!!
Helt klart mest nöjd med att jag fick till passningen av Öland Roots trycket på benet så bra, ja förutom det faktum att det var tvunget att bli upp och ner. Öland Roots måste vara Sveriges mysigaste reggaefestival och jag hoppas att vi kommer kunna åka dit igen, om inte i sommar så kanske året efter.

 
 

9 thoughts on “Do-Redo-pyjamasar

 1. Åh så fina! Gillar verkligen dekorsömmarna, jag måste kanske träna litet på såna, jag o cp'n har inte kommit så bra överens än… Håller med om att pyjamasar inte är det roligaste, men redo sömnad är ju så fantastiskt kul – att se ett helt nytt plagg växa fram ur ett gammalt avlaggt! Och tänk så snällt mot huden att sova i kläder där färggifterna är helt borttvättade! Riktigt härligt!

 2. Oj, va mycket snyggt det fanns här! 🙂

  Jag googlade efter lite hjälp och hamnade här.
  Passar på att fråga. Jag har nu sytt två omlottbodiesar och kantat med mudd men jag tycker den blir lite för ”vågig”.
  Syr ner mudden med tvillingnål.
  Undrar om jag gör fel, ska jag sträcka mudden/tyget mer eller mindre?
  Så jobbigt när det blir så här.

  Mvh Tanja

 3. Jättfina pyjamasar! Gillar verkligen tanken på att sy nytt av gammalt. Och visst är det skönt när ”måstena” är avklarade och man får sy roligare saker!!

 4. Heja-heja Strömming! Jag älskar denna form av återvinning! Man känner sig så duktig och husmorsaktig när man tar tillvara och återanvänder… Jag tycker att resultaten blev jättefina!

 5. Heja dig! Du gör det som alla borde göra! tänk så mycket det finns att skapa av och tänk så många ”nyttoplagg” man behöver. Kul att du själv gjorde så att sömnaden blev rolig också, med en massa detaljer.

 6. Hej!
  Det må ha varit tråk-sömnad, men finfina pyjamasar blev det ju! En fråga har jag till dig, när du använder meedoms byxmönster, lägger du till tyg upptill för resårkanalen? Har inga barn så att jag kan jämföra midjehöjden med andra kläder, men tycker att mönstret ser ut att vara högt i livet….
  Hälsningar Annika

 7. Hej igen!

  Ville bara tacka för ditt svar!
  Det blev ju lite klarare men dock ej kristallklart. 🙂
  Vad är det för skillnad på vågigt och bubbligt? Ha,ha….känns ju som att det är lite samma men ändå olika. Nu undrar jag bara viliket problem jag har? Vågigt eller bubbligt?
  Jag får testa mig fram lite, men man är ju så otålig när man bara vill sy!
  Jag ska försöka hålla mig till en slags mudd jag med. Har använt Stoff&Stil men nu skulle jag använda Jofotex och då blev det plötsligt skillnad.

  PS) Stickningen nedanför ser mycket snygg ut, mina favoritfärger dessutom!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.