tygbinda

Intimt

Efter att ha blivit inspirerad av bland andra Emiliten och Kalamajt så har jag sytt min första tygbilda! Bra instruktioner och information hittade jag här. Ritade helt enkelt av en engångsbinda och gjorde vingarna lite längre så de går omlott och kan knäppas.

Allt material hade jag hemma. Innertyg i ljusgrön bambuvelour, yttertyget är röd PUL som jag fått spillbitar av efter blöjsömnaden. Inne i bindan har jag ett lager med flanell (även det lagret med vingar) och i flanellen har jag sicksackat fast två lager frotté från en redan slaktad gammal handduk. Sydde sedan kanaler genom flanellen ner i kärnan innan jag vändsydde ihop allting.

Har länge trott att de var svårt att sy bindor men det var ju superenkelt! Men att utvärdera tygbindor med bara en enda räcker nog inte, jag får ta och sy några till så jag vet hur det funkar. Vore ju supersmidigt om det funkar bra!

10 thoughts on “Intimt

 1. Tack för din braiga beskrivning! Äntligen en bild från ”insidan” också. Snyggt och förhoppningsvis praktiskt. min fundering rör sig dock runt hur man förvarar dom använda? För inte kan man köra en tvättmaskin för varje, dom måste väl vänta in några fler… Antar jag.. Eller??

 2. Miiaoo; du sköljer dem i kallt vatten och lägger dem sedan i en hink med lock som också har kallt vatten i sig. Sedan kan du tvätta dem med sin övriga tvätt på 60 grader. Jag tvättar med tygblöjorna och förvarar den använda med blöjorna tills jag tvättar.

 3. Jag är superinspirerad!!!! Måste nog också sy några :-). Bra till spillbitarna efter tygblöjesömnaden!
  Den är verkligen snygg också!

 4. Trevligt! Fint med vändsydda, kanske ska prova nån sån, jag overlockar bara. Du kommer bli frälst, jag lovar. Nu kör jag med torrskikt (fuskmocka) på mina, provade flanell och velour, men gillade inte att det kändes blött. Men idag skulle jag inte byta bort dom för nånting. Möjligen en menskopp då.

  Däremot kan jag säga att hink+vatten+lock, började lukta urk för mig. Jag gör helt enkelt så att jag viker ihop dem (med insidan inåt) och lägger dom i en påse, där dom torkar. När mensen är slut så knäpper jag upp knappen och tvättar. I början gnuggade jag alla med galltvål, men jag insåg efter hand att det inte behövdes på fuskmockan, det blev inga fläckar ändå. Däremot blev det fläckar på flanellen trots galltvål, men jag vet inte om det hade blivit det ändå (med vatten i hink menar jag)

 5. Jösses, jag blir fascinerad av att ni är så duktiga och både använder egen gjorda blöjor och nu också bindor! Själv har jag varit för lat för att ens prova tygblöjor på mina barn… Kul att det verkar funka så bra men jag kan ändå inte låta bli att känna mig skeptisk till att bindorna verkligen ska fungera. Läcker de verkligen inte? Man måste ju iaf spara massor med slantar på både blöjor och bindor på detta sätt och är de bekvämare dessutoms så är det ju perfekt!

 6. Snygg! Har man börjat med tygbindor så är man fast!

  Jag sköljer mina direkt efter användning (eller då jag kommit hem från jobbet) och förvarar dem i pul-påse sen. Där blir de ofta liggande ett tag eftersom blöjhinken inte finns på samma toa … om de blir liggande mer än två dagar måste man skölja upp dem. Jag har inte fått fläckar på flanellbindorna men bambuvelouren drar åt sig så det räcker och blir över.

  JuMel: rätt använda och med rätt passform läcker tygbindor mindre än engångsbindor.

 7. Håller med om att det är frestande med alla fina och färgsprakande tygblöjor och för vuxna kvinnor tygbindor – för egen del löste jag dock ”problemet” en gång för alla med en menskopp (behövs bara en enda och den är återanvändningsbar i upp till tio år).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.