hättor

Små ottobyxor och några hättor

Jag syr inte så ofta i stumma tyger längre men eftersom det var det som jag kom hem med häromdagen så tänkte jag göra ett försök på barnkläder i stumma tyger. Inspirerad av alla fina hättor på Florins blogg tänkte jag att det ser lagom svårt ut för att även jag ska klara av det. Fram med tyghögen och började klippa och så långt gick allt bara bra. Klippte ut två stycken i varje tyg i samma storlek bara för att vara säker på att det skulle gå bra.

Tog en av varje tyg och nålade ordenligt och sydde ihop och stickade ner kanterna. När jag gjort det upptäcker jag att jag sytt på mitten biten på den blommiga hättan upp och ner! Och det har jag gjort för att jag har klippt ut tyget upp och ner på den biten. Det blev en rätt konstig passform kan jag påstå. Så, fram med sprätten, för vid det här laget så vill jag inte bara kasta och börja om med den andra som ligger utklippt på bordet. Så dubbla sömmar sprättas upp och sys om. Mittenbitens mönster är nu upp och ner men eftersom det ändå är ganska strikt så gör det inte så mycket.

Kantningen med snedslå gick dock bra, förutom att knytbandet på flodhästhättan blev lite väl kort. Så går det när jag ger mig på att kanta fast jag ser att det inte kommer att räcka! Man blir lite trött. Är inte heller helt säker på färgkombon gult och rött. Jag tror jag ska ha turkost på nästa hätta med flodhästar.

Efter att jag sytt dessa på den vanliga maskinen så gav jag mig i kast med att sy de andra två på overlocken, och det var minst lika enkelt, om inte enklare. Jag är fortfarande helt kär i min overlock! Dessa två har dock inte något kantband än eftersom jag inte har något i rätt färg hemma, men det sk ajag fixa i eftermiddag när jag ska ner på stan. Borde köpa en hel rulle av de färger som jag använder mest. Nu har jag bara svart på rulle och det använder jag ju aldrig eftersom jag inte tycker att det passar så bra på barnkläder (oftast). De ska få komma upp på listan över grejor jag vill ha – en massa massa kantband i fina fina färger!

Provade också olika placering av namnlappen och tycker att det blev bättre att sätta det i kantbandet än i sömmen bak.

Material:
Flodhästtyg ”barnslig” från IKEA.
Stuvtyg från IKEA.
Kantband från Ohlssons och Åhléns.

Mönster:
Ottobre 1/2007, ofodrat och utan passpoaler. Storlek 46, dvs den minsta de hade.

Maskiner:
Till dessa två min Husqvarna Viking Juliette.

Sömnad:
Sydde sömmarna och stickade ner dem med vanlig raksöm. Sydde kantbandet fram och sedan det runt halsen som även fick bli knytband. Klart!

+
De blev söta och jag hoppas att de passar den lill*.


Jag måste tänka lite mer innan jag syr så att det blir rätt. Det är trååkigt att sprätta!

När jag ändå höll på att klippa i tygerna så blev det även två par ottobyxor i storlek 56. Inte så mycket att orda om egentligen, men jag borde nog sy fler kortbyxor istället för att ösa på med alla dessa muddbyxor. Men de här är iallafall tunna och skyddar den lill* mot solen om det nu kommer vara sol i sommar efter h*n är född!!
Material:
Flodhästtyg ”barnslig” från IKEA.
Stuvtyg från IKEA.
Muddväv från JoNic textilimport.

Mönster:
Eget.

Maskiner:
Overlocken. Det var svårt att ställa in trådspänningen för att sy i tjockt stumt tyg så sömmen blev inte helt bra på den byxan. Tur att sömmarna inte syns!!

Sömnad:
Sydde innerbenssömmen. Sydde grensömmen. Sydde ytterbenssömmen och satte till sist fast muddarna. Vågade inte sy muddarna direkt på overlocken utan jag gjorde som jag brukade och hjälpstickade fast dem på vanliga maskinen först. Namnbandet hamnade som vanligt i ena sidsömmen.

+
Trots strul med trådspänningen så blev det byxor till slut.


Stuvbitens tyg var tjockt och vet inte om det kommer att gå att använda byxorna utan att de skaver. Det visar sig, ska tvätta dem nu så kanske de mjuknar.

Nu ska jag baka födelsedagstårta för idag fyller jag faktiskt år! Så jag är flexledig från jobbet och ska bara ha det soft. Luncha med vänner och få akupunktur i ryggen och sen ska mor och far bjuda på middag. 🙂

3 thoughts on “Små ottobyxor och några hättor

  1. GRATTIS!!!!!! Ja må du leva!! Och produktiv har du varit också!!:-)Nej, sprätten är inte alls kul. Usch! Vet ju precis hur det är och känns när man upptäcker ett sånt nesligt misstag!!! Dessutom har knytband alltid en tendens att bli för korta tycker jag.. Man måste alltid ta i lite extra!Och visst är kul att sy kantband?? Jätteroligt att dem i massa färger och kombinera och tänka till!Tycker att både hättor och byxor blev urfina!!! Vill också göra hättor till folks bäbisar!!!Snart skall jag hem och kolla om det ligger en liten avi på ett paket från Strömming där….. Spännande….Kram!!

  2. Oj vad mycket fin du gjort sedan jag var här sist! Jag är mycket sugen på att härma dina fina omlottbodys till min bebis som kan komma ut vilken dag som helst nu. Jag ska bara se vem det är först.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.