tygblöja

Blöja

Med I i sjal på magen var det nästan som förr att sy! Lite framtung och en ganska så invänd känsla! Jag älskar min bärsjal som jag fick hem för 10 dar sen, hur man gör utan den förstår jag inte! Hon blev dock lite rastlös när jag satte mig vid maskinerna så det här har tagit mig 2 dagar att skapa!

Har försöktmig på att sy en tygblöja…. det blev väl ett ganska dåligt resultat…. Den ser dock ganska fin ut tycker jag men passformen blev uuuuusseeelllll!

Inspirerad av Geckos tygblöja använde jag samma mönster, Ottobre 3/2005, men till skillnad från Gecko så verkar den här inte passa alls 🙁 Jag tror att det kan bero på resåren som när jag sydde fast dem inte töjde tillbaka sig så den blev riktigt slapp. Bak på blöjan kanske det går att töja resåren 2 cm innan den är fullt uttöjd!!!

Dessutom är den jättestor trots att jag använde det minsta mönstret, strl 50-56. Jag är lite konfunderad över det här just nu. Jag funderar på om jag kan sy på bättre resår på blöjans utsida så att det blir mer fjång i resåren för som det är nu går den inte att använda. Sätter man den på utsidan så borde det bara påverka utssendet på blöjan men fortfarande inte skava mot I’s hud. Någon som tror det kan vara en bra ide?

Mönster:
Ottobres tygblöja, 3/2005, strl 50-56.

Material:
Utsida i trikå från Jofotex
Uppsugningsdelar i frotté från en slaktad handduk.
Insida i flanell från en gammal pyjamas.

Maskiner:
Allt sytt på Juliette.

Sömnad:
Enligt beskrivning.

+++
Det var kul att sy och jag kan nog iallfall använda den som ”handduk” över rompan när den ska luftas, om det inte går att använda som blöja.

Det var kul att använda så mycket material som fanns hemma och egentligen bara skulle kastas!


Det mesta.

!!!
Skam den som ger sig, ska göra ett försök att fixa resåren, annars får jag försöka köpa stummare resår som inte drar ut sig när den sys i. Jag använde babyresår, kanske det var en dålig ide, men det var den enda resår jag hade hemma. Blir inte den här bra så ska jag försöka mig på att sy en till. Med stummare resår redan i blöjan!

Nu återstår bara konsten att få till en fuktspärr. Gecko tipsar också om ullbyxor i sina blöjinlägg, så funderar på om jag ska försöka sticka sådana. Någon med erfarenhet av ull respektive PUL? Köpa eller göra egna?

8 thoughts on “Blöja

  1. Snygg blev den i alla fall, men jag har förstås några kommentarer 😉1) Det kan mycket väl bero på babyresåren – den är ju gjord för att vara ”lös”2) Vilken modell som passar vilket barn varierar oerhört. Så är det ju med engångsblöjorna också – på en del barn passar Pampers bäst, på andra Libero och andra använder Pampers vissa perioder och Libero andra, beroende på storlek på barnet, sas.Och jag tror absolut att du kan fixa till dem med en resår på utsidan, så får du i alla fall se om det är modellen eller resåren som spökar.Lycka till!

  2. Du, jag gjorde faktiskt en ändring som jag glömde blogga om! 😮 Jag satte på lite extra kardborre på framsidan av en flärpen, så att den ena flärpen fästs mot blöjans framsida fast över mittlinjen och den andra flärpen fästs mot första flärpen. Jag tog också minsta storleken och den använder vi fortfarande (han blir 8 månader nu i dagarna!). Fast nu använder vi den med den ordinarie kardborren. Jag upplever det som att de är lite väl stora och det kan ju vara det som är problemet och inte bara resåren?

  3. Jag har tyvärr inga tips angående detta då vi alltid bara använt vanliga köpeblöjor….Vad jag känner igen din beskrivning på att bära runt bäbisar i sjal HELA tiden. Fast vi hade ju två så vi fick ta var sitt barn i varsin sjal 🙂 🙂 När man var nesam med båda tjejerna när de var så här små var det verkligen inget lätt sak – det kan jag lova dig 🙂 🙂

  4. men funktionen som rumpluftare var toppen! Och även utan spärrskikt blev det inte blött igenom! väntar med spänning på de vikisar vi beställt, och så ska jag få sticka kravmärkta yllebyxor! strömming goes eko! me like!

  5. Jag är helt klart imponerad över ditt första blöjförsök, och så bra att använda tygblöjor redan från början, klart miljösmart, och så mycket finare blöjorna blir.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.