tygblöja

Dessa underbara blöjor!

Haha, jag har verkligen snöat in på tygblöjor och trots att jag egentligen inte ska sy på något annat än min jacka just nu så kunde jag inte låta bli att testa att sy en pocketblöja också.

En pocketblöja är som ett fodral som man fyller med uppsugande material, ju mer material desto längre håller blöjan tätt. Om passformen är rätt villsäga. Så den här blöjan är sydd med ett yttre lager PUL (ett tyg som håller vätan inne men som andas) och ett inre lager av fuskmocka. En öppning bak i blöjan gör att man kan fylla på med uppsugningsmaterial. Fuskmockan gör att rumpan känns torr precis som en vanlig engångsblöja, men den här kan man använda om och om igen. Så smart! Nu hoppas jag att den passar. Ska testa den imorgon, men måste tvätta den innan den används på riktigt så att PUL-tyget ’laminerar’ ihop sig över alla stygn jag sytt i det och inte läcker!

Mönster:
Egenknåpat med inspiration från en Pocket Bot-blöja som passar bra.

Material:
PUL från Gröna Grodan
Fuskmocka från Babyheaven
Lastin från Babyheaven

Maskiner:
Allt sytt på Juliette

Sömnad:
Få se om jag kommer ihåg… Började med att sy fast kardborren på yttertyget i framkanten. Sydde sen ihop inner- och yttertyg och lämnade öppet i bak för öppningen. Sydde sen fast en extrabit fuskmocka räta mot räta i bakkanten som ska funka som ett inre lock för fickan (den viks så att det blir en snygg söm i bakkant och sys fast i sömnmånen vid benen på insidan, hrm, kan inte riktigt förklara…) Sydde fast lastin i bakkanten och i lockets nedre kant innan jag sydde fast det vid benen. Sydde sen fast lastin i benen och i framkant. Vände allt rätt och sydde stickningar runt resåren i benen och i bak, i fram räckte inte utrymmet mellan kardborre och kant till för att sy stickning så det fick jag hoppa över. Sydde fast kardborre på flärparna bak så det går att fästa ihop blöjan. Klart!
Allt som allt tog det mindre än en timme att sy blöjan, inklusive tid för att klippa ut blöjan och tid för att sprätta när jag tänkte galet!

+++
Det var kul att sy en pocketblöja och se att det inte var så svårt. Lastinet var mycket enklare att sy fast än vanlig resår!


Tänkte inte på att den blöja jag använde som mönster inte hade stickningar vid benen, vilket gjorde att min blöja blev mycket smalare i grenen när man ska fylla den med stoppning. Kanske blev den för smal för att gå att använda på ett bra sätt. Tyvärr kan man inte sprätta i PULen då det lämnar små hål i tyget som läcker så jag får helt enkelt se hur mycket och vad jag kan stoppa den med.

!!!
Barnsligt stolt över att jag fick till det! Eget mönster dessutom! Glad att jag fick till ficklocket inne i blöjan på det sätt som jag tänkt! Lite klurande behövdes men jag behövde bara sprätta en söm.

6 thoughts on “Dessa underbara blöjor!

  1. Åh så fin den blev!!! Ska se nu oim Milo tål Pul m naturmaterial, isf ska jag också knåpa ihop en 😉 Den blev suveränt snygg ju, ser fram emot att höra utlåtande!

  2. Tack! 😀 Vi har också lite allergiproblem här. Fleece funkar inte, fuskmocka är lite sådär… hoppas på att det är ’övergångsrött’ som nån skrev om på SB. Annars får det bli fler fast i naturmaterial. Modellen passade bra, ska bli lite bredare i grenen bara. Återstår att se om den håller tätt också.

  3. Vad bra att du bloggar om din blöjsömnad, förhoppningsvis inspirerar det mig! har ett gäng halvfärdiga pocketblöjor från när storebror var mindre, men eftersom modellen inte passade honom (elller så var det för smått från början) blev de inte klara. Så småningom hamnar de nog på min överambitiösa lista så lillasyster förhoppningsvis får glädje av dem. För tillfället är favoriten stickade yllebyxor med vikblöja. Så stickade yllebyxor ska också finnas på en lista snart…

  4. Härmed kröner jag dig BLÖJDROTTINGEN ibland oss sybloggare!!!! (Hoppas att du tar det på rätt sätt 🙂 🙂 :-))Vad kul att snöa in och bli så bra på en sak som du blir!!!

  5. Snygg tygblöja 🙂 duktigt att sy egna. Vi hade tygblöjor på våran K poket men vi köpte jag hade inte börjat sy då

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.