jacka · vuxet

Jacka


Äntligen är den klar! Min jacka!!

Det tog lite över en månad med (nästan) inga andra syprojekt att färdigställa den här jackan. Vilken utmaning det blev efter alla barnkläder i trikå att sy till mig i vävt tyg. Ofta när jag ger mig på ett sånt här projekt så slutar det som ett UFO men inte den här gången! Det är nu så kallt här i Uppsala att jag nog inte kan ha jackan i höst men nu har jag istället en ny vårjacka till nästa år!

Material:
Manchestern är olivgrön och kommer från Stoff och Stil, fodret är grafitgrått och kommer även det från Stoff och Stil. Alla stickningar är sydda med brun tråd och knapparna är klädda med den olivgröna manchestern. Knapparna kommer från Tygcentrum i Uppsala.

Mönster:
Sweet Nelly Jackan från Ottobre 5/2008. Har förlängt liv och ärmar samt tagit in den lite i vidden, annars är det en storlek 42.

Maskiner:
Den här är helt och hållet sydd på Juliet.

Sömnad:

Enligt beskrivning. Hade dock inte klarat det utan Älsklingsfrös beskrivning om hur hon fodrar byxor eftersom de inte beskrev hur man skulle få dit manschetterna! Den beskrivningen funkade även för ärmar!

+++
Jag är faktiskt grymt nöjd, stolt och glad över den här jackan. Den blev över förväntan! Det var kanske inte det enklaste mönstret på jacka med ok, rynk, manschetter, klädda knappar, bälte, hällor, veckade fickor, veckad krage (dessutom är allt rynk och ok och sånt gjort även på fodret) men kul var det att sy den!


Det sämsta är att jag följde mönstret och sydde hängtampen i fodertyg. Men eftersom fodertyget är grått och sticker upp vid kragen s¨syns den väldigt tydligt i nacken. Kanske hade den blivit för stel och tjock att sy i manchester men den hade synts mindre. Tror dock inte att den kommer synas när jackan är på.


!!!

Jag har verkligen lärt mig så mycket under det här projektet. Bland annat har jag lärt mig att:
1) om markeringarna på tyget inte stämmer så har jag förmodligen nålat ihop fel bitar och borde å inte sy ihop dem eftersom jag definitivt kommer att få sprätta.
2) om det känns bökigt att nåla så blir det inte lättare att strunta i nålarna och sy på fri hand, det resulterar också i att jag definitivt kommer att få sprätta.
3) det är lättare att pressa under arbetets gång än när jag sytt ihop hela jackan (ja mamma jag visste det redan innan men det är ju så tråkigt att pressa).
4) tråckla ärmarna innan du syr i dem, annars kommer den där sprätten fram igen.
5) om man använder en tång för att trycka ihop de klädda knapparna så blir knapparna buckliga.
6) jackor har öppning mitt fram, om man klipper ut dem med mitt fram i en tygvikning så blir det väldigt svårt att öppna jackan. När man sedan klipper upp tygvikningen så har man ingen sömnsmån där. Det ska man tänka på innan man klipper!
7) hrm, det var säkert något mer men just nu kommer jag inte på nått. Säkert handlade det om att sprätta.

Här kommer iallafall några bilder på jackan. Kom på häromdagen att jag har en blixt till min kamera (doh, hur kan man glömma sånt). Det har liksom aldrig blivit av att jag lärt mig använda den men den senaste veckan har jag lurat ut hur det funkar så ikväll blev bilderna dessutom riktigt fina i färgerna. Här slår jag blixten i taket så att man slipper de fula fula skuggorna som lätt blir om man slår blixten direkt på motivet. (Dock blev färgerna något olika i bilderna men det är de varmare färgtonerna som visar färgen bäst)


Nu ska det bli riktigt kul att börja sy barnkläder igen! Längtar efter elefanter, ugglor, kaniner och landskapstyg (som jag fortfarande väntar på!) Måste påbörja en kollektion i storlek 68, snart har nämligen I växt ur 62! Den här gången ska jag dock försöka mig på lite bättre färgmatchning så att kläderna faktiskt funkar tillsammans också, haha!

40 thoughts on “Jacka

 1. Super fin!! Dina !!! var väldigt slåeende! Man vet ju att det är så, men det är ju såååå jobbigt!…och jobbigare blir det med allt sprättande o man blir tvungen att göra om det igen….=0)

 2. Så snygg jacka och det bästa av allt du är ensam om just denna. Välarbetad och utan synliga FEL…skrattade gott åt din lista. Jag tror man får ihop minst en punkt på de mest enklaste saker man ska sno ihop. Lycka till med barnkläderna, väntar med spänning.

 3. Vad snygg! Jag känner verkligen igen mig i dina lärdomar, hoppas du kommer ihåg dem bättre än jag brukar göra inför nästa projekt 😉Vad snygg den rosa-röda färgen på mannekängen ser ut att vara till det bruna manchestertyget, hade kanske varit snyggt med en sån avvikande färg på fodret?

 4. Oh, Tack för alla kommentarer!!! Vad glad jag blir!!! Snork: om det inte spösnöar på lördag så ska jag ha jackan på mig!

 5. Den är verkligen jättefin din jacka! Grattis!! Om du vill kan du kolla in min blogg för jag lade just in min version av den jackan… 😉 Direkt efter gick jag in i Google reader och såg din!!

 6. Hej!!!! Mitt under min ”inte-ute-på-bloggarna-helg så slår du till och visar dina GRYMMA jacka!!! Jag skarrade också gott åt dina !! men WOW vad duktig du är. Jag är GRYMT impad!!! Så snygg, så snygg, så snygg. Vill också ha 🙂Är även så avis på alla er som får gå på symässa och TRÄFFAS!! Orättvist 🙂

 7. Den är ursnygg, vilket arbete! Skänt att ha vårjackan väntandes på dig.Och jag håller med dig om att pressa, urtråkigt, fast ohhh så nödvändigt, skrattade när jag läste vad du lärt dig. En del av punkter skulle jag behöva lära mig oxå 🙂

 8. verkligen fin, skönt att gå i land med ett sånt projekt!Mycket bra idé att skriva ner sina lärdomar. Känner igen det mesta, glömmer det gång på gång;-)

 9. Hihi, vad roligt att det inte bara är jag som glömmer allt sånt viktigt som att pressa, nåla och så….Kul att så många uttrycker sitt gillande – gör mig mycket glad! Jackan hänger fortfarande på dockan och jag blir glad varje gång jag tittar på den!

 10. Den var verkligen supersnygg. Bra jobbat. Har en kappa som hänger halvfärdig. Mitt ”lilla” UFO. Vem vet när den blir klar…

 11. så fantastiskt fin! du har så himla mycket fint här. fattar inte att jag inte sett dinagrejer innan. lägger upp din blogg som en av mina favoriter, om det går bra?

 12. Oh my God, så snygg!!! Och precis rätt modell för mitt drömtyg som jag har liggandes här i väntan på just rätt modell! Ska kanske införskaffa Ottobres dammönster, dåra…Vilken erfarenhet! Och vilka lärdomar du gjort 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.