beställning · kjol · vuxet

Till mor och dotter

Så här fina ska mamma A och dotter N vara på lördag när lillebror döps. En bekant via sjalbarn frågade om jag inte ville sy deras kläder till dopet och med reservation för att det var länge sedan jag sydde vuxenkläder annat än till mig så tog jag mig an uppdraget! Kändes jättekul att bli tillfrågad att få sy till ett så speciellt tillfälle men det har varit grymt nervöst. Ja, det är fortfarande nervöst eftersom kläderna inte har slutprovats än. Men kjolen har provats för att få till inprovningarna i midjan så jag är ganska säker på att det ska sitta bra!

Tygerna har beställaren valt, det mönstrade är ”Paradise” från Tampella som jag kom över på Myrorna förra året. Det har matchas med en sandfärgad manchester från Stoff och Stil. Mönstret till kjolen har jag ritat efter beställarens mått och med instruktioner i Sew what skirts. (Hos Ett Tu Tre kan man läsa vad hon tycker om boken.) En enkel A-linjeformad kjol som fått en mittenvåd i avvikande tyg och en linning samt osynligt blixtlås och en knapp. Mönstret på klänningen har jag ritat själv och har sytt en till I i det förut. Den här är i stort sett samma storlek då N kunde prova I’s klänning men jag har lagt ut den ca 1 cm samt förlängt någon cm. Valde även ett längre blixtlås än jag hade på I’s klänning för att det ska bli lättare att komma i den! Jag är fortfarande väldigt förtjust i osynliga blixtlås och de är så enkla att använda, resultatet blir så bra också, kommer aldrig använda något annat till kjol och klänning numer, om det inte är meningen att dragkedjan ska vara en detalj eller så. Jag köpte en pressarfot för osynliga blixtlås förra året och med den är det hur enkelt som helst att få sömmen på rätt ställe. Här kan du klicka fram en bra instruktion på hur man gör, samt få en massa andra bra tips också! (går bara att länka till översikten så du får leta lite själv, sömnadstekniker –> blixtlås –> osynligt)

Kläderna ligger fortfarande här och väntar på att hämtas men A har sett bilderna och är nöjd med resultatet. Ja hon har ju sett dem halvfärdiga också vid provning så det ska nog gå hem!

Och jag? Jag jag är också nöjd med resultatet och glad över att jag vågade mig på att sy detta. Så fort jag får min figur tillbaka (och lite tid) ska jag sy mig några kjolar efter mina mått. Det var faktiskt enklare än jag trodde att konstruera ett bra mönster och nu har jag fått mersmak på det! Det gäller väl bara att liten sover någolunda bra framåt våren så…!

Nu är det 3 veckor kvar till beräknat datum för bebis och jag funderar på att sakta ner på tempot lite, om jag kan (sist sydde jag in i det sista). Ta lite fler lugna kvällar i soffan istället för att pyssla och greja (i soffan kan man ju alltid sticka). Har några saker jag gärna vill orka med att sy innan bebis kommer men nu ska jag ta det lite softare iallafall. Har inga fler beställningar på G, inga fler kusiner som ska ekiperas och I och liten har båda ganska välfyllda garderober. Det har varit en hektisk men rolig syhöst/vinter och jag känner att jag har utvecklats i mitt syende vilket är roligt. Det har varit fantastiskt kul att starta syjunta och träffa likasinnade sygalningar. Att stå på marknad var grymt roligt och verkligen kul att det gick så bra för oss.

 
 

32 thoughts on “Till mor och dotter

 1. Så otroligt fina, jag är verkligen imponerad!! Du skall verkligen vara nöjd och en så duktig sömmerska som du kan givetvis sy till högtidstillfällen åt andra!!

  Skulle också våga mig på att måttsy kjolar sådär… Kanske skall kolla in sidan (?) du nämnde och göra ett försök till mig själv.

  ”Alla” menar ju också att osynliga blixtlås skall vara enkla att svänga ihop. Måste pröva det med känner jag.

  Så himla kul att att känna att du utvecklats i sömnaden det sista halvåret, jag känner tyvärr precis tvärtom, men det är nåt jag vill ändra på denna våren. :-). Kanske kan man få lite konsultation från dig då det behövs?

  Ta en välförtjänt lugn period nu innan bäbisen kommer (tre veckor – tänk!). Det ÄR faktiskt mycket mysigt att ligga i soffan i vintermörkret också!

  Kram!

 2. Ser proffsigt och snyggt ut…. skulle lungt kunna bära en sån där kjol själv…. påminner om lite sommar, kan behövas nu =)

 3. Hej! Ville bara säga att jag tycker du gör väldigt roliga och fina saker!!!
  Titta gärna in hos mig på
  sostrami.blogg.se

  Lycka till med ny bebbe( som jag förstod var på väg efter att ha läst ovanstående kommentarer).

 4. Kläderna är verkligen superfina och jag tvivlar inte på att de ska sitta bra på också, vi har ju som sagt provat. Längtar otroligt tills pappa hämtar hem dem åt oss så vi kan få se dem på tillsammans!

 5. Så fine mammaen og datteren blir i dåpen:) Veldig fine klær.

  Håper de siste ukene av graviditeten blir bra, og at du får deg noen rolige kveldier i sofaen, vel fortjent!

 6. Supersnygga!!!
  Ja, man börjar känna lite stress såhär mot slutet av graviditeten, vårt BF är den 22a Jan men jag har en del kvar jag vill hinna sy…men man vill ju ta det lugnt också!!
  Lycka till!

 7. Så fina! Det tyget är ju helt underbart och jag är fortfarande väldigt tacksam för blixtlås-hjälpen. Så spännande med bebisen! Ta det nu lugnt och ta hand om dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.