beställning · body

Axelknäppt body

I samband med att jag sydde de här klänningarna till marknaden så fick jag en kommentar från en pojkmamma att om det hade varit en tröja hade hon köpt den direkt. Nu räckte tyget jag hade kvar till en tröja i rätt storlek så det blev ingen beställning heller. Jag trodde att jag bara hade en liten bit kvar men när jag sedan hittade tyget så var biten större än jag mindes att den var. Jag kastade iväg ett mail  om att det fanns nog mer tyg än jag hade trott och eftersom mamman väntar nr 2 om några veckor så skulle det räcka till något plagg till lillebror. Resultatet ser nu här! Mamman ville hemskt gärna ha en body till lillebror med knäppning på axeln istället för omlott och jag kan säga att det var tur för annars hade tyget inte räckt!

Jag hade inte sytt någon sådan här modell på body förut men med utgångspunkt från mitt omlottbodymönster så ritade jag upp ett nytt mönster, gjorde det lite vidare än omlotten, som är väldigt tight, så att det inte skulle vara något problem att få bodyn över huvud och kropp.

Bodyn är sydd i strl 68 så det kommer ta ett tag innan den kommer till användning och egentligen va det inte heller någon stress att sy den nu, men jag vet ju att jag snart kommer ha minimalt med sytid i några månader så jag ville gärna leverera innan bebis. Hade inte tänkt sy några mer beställningar innan bebis men denna kunde jag ju inte säga nej till. Mamman och jag har ”träffats” på nätet förut och våra barn är lika gamla och nu väntar vi båda syskon med 1 månads mellanrum! Hoppas att lillebror ska gilla sin härligt rosa body när han växer i den!

Mönster:
Eget, strl 68

Material:
Rosa husvagnstyg från JNY Design, svart interlock till kanterna också från JNY.

+++
Jag läste någonstans att det kan vara bra att köra sin CP med väldigt högt pressarfotstryck vid bantkantning. Jag har haft problem att få det bra på sistone så jag tänkte testa att höja trycket och se hur resultatet blev. Ökade till 14 mm från 12 mm och det blev hur bra som helst denna gång. Annars körde jag som jag brukar med 3-3-4, diffen på ca 1 och stygnlängd på 4. Så kul när det blir riktigt fina sömmar – speciellt på beställda kläder!


Har precis verkligen börjat gilla tyget och nu är det verkligen helt slut! Fast jag har ju kvar lite i både grönt och turkost.

 

7 thoughts on “Axelknäppt body

 1. Supersnygg body och lite extra coolt att den är till en kille!!

  Lustigt hur olika det kan vara med pressarfotstrycket. Själv måste jag köra med typ 7mm för att det inte ska bli hoppstygn! Jag har även diffen något högre, ca 1.75.

  Kanske även får passa på att fråga hur du gör för att kanbandet inte ska dra ihop sig, är det diffen det hänger på? Har försökt skruva lite på min, men tycker inte att det gör så stor skillnad.

 2. Hej. Superfin. Jag sydde faktiskt min allra första body igår. Väntar nummer 3 om tre månader och har verkligen fått blodad tand när det gäller att sy. Skulle vilja fråga dig som hållt på betydligt längre hur du gör med kantbandet: har läst att man i normala fall ska klippa till muddremsa som är 1/4 kortare än vad själva kanten den ska fästas på är. Gör du så? Och är det då samma princip som gäller vi halsringning, dvs att man ska märka ut 4 punkter för att få den jämt sträckt?

 3. Vilken fin body!

  Är själv nybörjare och skulle vilja försöka mig på en body…men det vekar så svårt! Har ottobre 1/2006 där det finns ett mönster på en axelknäppt body (hoppas på att det är ett bra mönster), men beskrivningen är tyvärr inte den bästa…

  Kan du berätta något om hur du fixar axelknäppningen?

  Anna

 4. Anna: Klart du vågar sy en body! Det är så man lär sig, man testar sig fram.

  När jag sy axelknäppningen så klipper jag den axeln där knäppningen ska vara med 3 cm sömsmån istället för 1 cm (om det nu inte är mönster för axelknäppning, då klipper jag enligt mönsterangivnigarna). Först syr jag den axel som inte ska ha knappar och sedan viker jag in ca 2 cm av sömsmånen på den axel som ska ha knappar INNAN jag syr på kantband för halsen. Låt kantbandet gå en bit utanför tyget så att du kan vika in dem och få ett snyggt avslut. När jag sytt kantbandet lägger jag mitt-axelmarkeringarna på fram och bakstycker över varandra, se till att öppningen kommer bakåt, och syr fast ärmen. När jag sedan sätter i knappar i axeln brukar jag förstärka med ett lager tyg inne i vikningen så att knappen sitter i 3 lager tyg vilket gör det extra slitstarkt.

  Lycka till! Fråga gärna mer om du undrar något!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.