tunika

Ytterligare en sommartunika

Trots vintern där ute (hur mycket snö kan det komma egentligen?) så har jag sytt klart en sommartunika till I. Det är samma modell och storlek som den i förra inlägget. Klippte ut dessa två samtidigt innan jag kom på att det vore bra att kolla storleken. Då storleken såg ut att passa så syddes denna klart i veckan. Här valde jag att använda samma tyg som kantband i halsen istället för enfärgad snedslå, tycker det blev fint.

Tyget är från ett påslakan som jag fått av svärmor (som i sin tur fått det för att göra trasmattor av men som hon tyckte var för fint för att klippa sönder – det tackar jag för!) och när jag hade sytt ihop tunikan inser jag att det är HÅL i tyget på framstycket. Tur i oturen är att placeringen på hålet är i nedre delen på kanten så jag kom på att det kan döljas med en ficka. Först försökte jag göra en sån fin rund ficka som Ottopippi gör, men det var lögn att få en snygg sådan. (HUR gör du Ottopippi?) Så jag gjorde en halvrund ficka istället och resultatet blev ok. Lyckades inte få till rundningen helt när jag pressade in sömsmånerna, hur jag än försökte.

Valde att sy alla stickningar med gult, sydde fast fickan med gult samt satte gula knappar i ryggen. Jag gillar gult helt enkelt och det lyser upp nu i vintern! Knapparna kommer förresten också från svärmor så I får väl tacka henne för den här tunikan! Jag fick inte bara ett påslakan i det här tyget utan två stycken, jag kan sy massor med  av det och det är tur för jag älskar mönstret, det enda tråkiga är att det är lite väl urtvättat. Nästa gång ska jag dock granska tyget så att jag inte hittar små hål på olämpliga ställen.

Idag skulle jag ha åkt till syfestivalen men vädret gjorde att jag inte vågade mig iväg ensam med R i bilen. Det är ju trots allt nästan 20 mil dit och tillbaka igen och med det snöfall som lovas så ville jag inte bli sittandes på E4 med en knappt 4 veckors bebis. Det kändes tråkigt att inte få åka speciellt som jag stämt träff med Hello där och hade hoppats hälsa på Lallis, JNY och Gecko också. Jaja, så kan det gå. Hoppas ni har en härlig festival ni som kom dit! 😀

 
 

21 thoughts on “Ytterligare en sommartunika

 1. jättefin blus/tunika! jag sydde just denna modellen förra våren och visst är de stora i strl! Lova kan fortf ha den jag sydde i strl 92 då, fast nu till typ jeans då, som blus.
  så härligt tyg med, somrigt och fint!

 2. Åh, vad härligt somrig! Jättefint tyg å vad fint med knappar. Det är jag nog alldeles för nybörjare för att ge mig på… 🙂

 3. Sådant påslakan hade vi när jag växte upp =) Tyckte alltid att det var som gottast att sova när jag fick ängslakan =) superfin blev tunikan och tyget gör sig bra som barnkläder oxå.

 4. Verkligen superfin! En sån skulle jag med vilja göra. Är den svår att göra för en nybörjare? Det enda jag har sytt innan är det jag sydde på syslöjden när jag gick i skolan och ett par muddbyxor har jag lyckats gjort för ett tag sen 🙂 Mvh Michaela

 5. Nydelig stoff og kjole-modell! Supert med kantebånd i samme stoff. Det var jo ekstra fint med en liten lomme, så noen ganger er det hell i uhell.

 6. Hej vännen!!

  Modellen på dessa klänningar är verkligen helt underbar!!! Super, super snygg!! Tyget var också härligt. Jag längtar SÅÅÅÅ till våren när jag ser det!

  Mina fickor ja…. Jag mäter ut dem med nåt runt och nåt mindre runt :-). Sen så har jag ju undvikit problemet med att få till sömsmånerna runda eftersom jag kantar dem med snedslå. Plätt!! 🙂

 7. Jättefin!! Det där med att sy av gamla använda tyger är lurigt… Jag gjorde precis samma misstag häromdagen och upptäckte ett hål mitt på en skjorta. Gick dock inte att lösa med någon ficka så jag gav upp hela projektet. Tur att du var uppfinningsrik nog att lösa problemet. Tyget är ju helt underbart!

 8. Tack för era fina kommentarer!'

  Ottopippi, jag försökte med kantband och två olika stora runda grejor men jag fick en kon istället för en platt ficka och det såg helt galet ut… kanske för liten ficka.

  Michaela och Anki, man lär sig av att prova så PROVA. Den är inte svår alls att sy och vill du inte sy knapphål kan du ju sätta i tryckknappar. Kolla bara storleken först så den inte blir för vid och kort! När du rynkar halsen, sy TVÅ rynktrådar bredvid varnadra så får du snyggast rynkning och rynka inte över knappslån på ryggen. Du får gärna fråga om du kör fast!

 9. Mmm, den är verkligen jättefin! Jag har också det där tyget och det är så härligt somrigt!

  Det var supersynd att ni inte kom, men jag hade inte heller åkt! Fast idag har det varit MYCKET värre här i Stockholm. Men jag har precis kommit hem från min födelsedagspresent; Singin´ in the rain!!! Den var supersuperbra! Nästan bättre än Kristina från Duvemåla och faktiskt mycket bättre än Mamma Mia! Då gör det inte så mycket att det är -14 och stormbyar och snö; man går om kring med ett leende på läpparna ändå!

  Ang fickorna, så kan du klippa till en kartongmall i samma storlek som den färdiga fickan och stryka in sömsmånerna över kanten på den.

 10. Ljuvlig tunika, blir helt kär både i modell och tyg!!! Vet du vilket nr av Ottobre som mönstret kommer ifrån och upp till vilken storlek mönstret sträcker sig?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.