jacka · tips och trix

Sy infälld mudd i ärmslut

Eller vad heter det när mudden inte är sydd precis som slut på ett plagg utan faktiskt sitter några cm in i fodret men fortfarande sticker ut och syns. Tycker att det är snyggt att sy mudden på det sättet, man får yttertyget hela vägen ner på plagget men har fortfarande en mudd som håller lite tätare runt handleden och inte släpper in vind och kyla!

Jag sydde sådan mudd i våras på lillebrors vårjacka och då frågade någon om jag inte kunde beskriva hur jag gjorde när jag sydde sådana. Hade tänkt sy en jacka till I då också men den blev liggandes, sommaren kom och då behövdes inte någon varm fodrad jacka. Men nu har jag sytt jackan och här kommer en tut på hut jag gjorde muddarna.

Jag syr först klart jacka och foder var för sig innan jag börjar med mudden. Mudden sys fast några cm in i fodertyget. och sedan sys jackan ihop på det vis som man tycker funkar bäst!

1. Klipp av fodertyget några cm in. Här har jag klippt 6 cm från nederkanten

2. Markera halvorna så att du får lika mycket tyg på båda sidorna av ärmen. Jag använder sömmen som en markering och en nål rakt över i vecket på andra sidan. Här har jag markerat på jackan, den avklippta biten samt på mudden som ska sys in i fodret.

Markera på den avklippa sidan på lilla foderbiten så att du sedan syr samma del du klippt av tidigare.

3. Börja med att sätta in mudden innuti jackan som om du hade haft en mudd som skulle sys fast i enkelt tyg. Ha avigsidan av fodret utåt och nåla fast mudden innuti räta mot räta. Jag nålar bara på två ställen, rakt över från varnadra.

4. Vänd rätsidan ut på den avklippta foderbiten och nåla fast den räta mot räta innuti mudden. Sedan sträcker jag allt och nålar varje ”kvart” så att jag nu har 4 nålar runt om så att tyglagren inte drar sig när man sedan syr.

5. Sy ihop fodrer och mudd och sträck medan du syr så att det inte blir veck i fodertyget.

6. Så här ser det ut när du har sytt klart. Avigsidan på fodret är ut hela vägen ner men du har fällt in en mudd en bit in i fodret!

Nu kan du använda fodret precis som det var innan mudden syddes in och sy ihop jackan!

Såklart går detta även att använda på byxor om man vill ha dold mudd i byxbenen på ett par fodrade byxor!

Jag syr först ihop runt om jackan och lämnar ärmarna osydda. Vänder jackan rätt och drar ut en ärm i taget genom vändhålet och syr ihop på ”tvångströjevis”. Sedan drar jag in ärmen igen och vips är det ihopsytt tjustigt och fint!

Tut på hur man syr ihop fodrade plagg fanns för flera år sedan hos Älsklingsfrö så det tänker jag inte blogga om! Klicka på länken och scrolla ner lite så hittar du den!

Här är det rättvänt och jag har nålat för att sy en stickning runt kanten. Det gör jag för att hålla allt på rätt plats så att fodret inte ska sticka ut mer än yttertyget.

Svårare än så var det inte! Och jackan ni ser skymta här kommer snart att bloggas om i sin helhet!

10 thoughts on “Sy infälld mudd i ärmslut

  1. Jag gick och la mig igår med funderingen kring hur jag skulle fixa infällda muddar på regnjackan jag håller på med…och vaknar till det här! Tack vad bra, nu kan jag sy klart utan att behöva tänka i flera veckor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.