tips och trix

Att repa upp en täcksöm

Det kommer ofta upp frågor och kommentarer i den sy
-FB-grupp jag är med i om hur jobbigt det är när man syr fel på sin täcksömsmaskin. Det tyckte jag också innan jag lärde mig ett trix av Hello syr och pysslar om hur man faktiskt mycket enkelt kan repa upp en täcksöm.

Idag sydde jag en liten body som ska till Neo på Akademiska och jag blev inte nöjd med kantbandet. Sydde klart den men när jag skulle knappa den blev jag riktigt irriterad på kantbandet. Jag hade glömt att ställa tillbaka diffen på maskinen från häromdagen då jag sytt i ett tyg som krävde extremt låg diff. Van att bara behöva sy satte jag min remsa jersey i maskinen och gasade på. Det blev inte snyggt. Ska man dessutom skänka plagget till en liten pytte som måste ligga på Neo vill man ju att det ska se snyggt ut, eller hur!

Så jag bestämde mig för att sy om kantbandet. Det hade jag inte gjort om jag hade behövt sprätta hela bandet men jag kan lova att det tog mig ca 10 minuter att ta bort det gamla kantbandet, sy dit det nya med högre diff och sy ihop sidsömmen igen.

Här är bodyn med det kantband som jag först sydde på och som jag tog bort.

Jag sprättade först upp sidsömmen en bit så jag kom åt kantbandet. Det som är viktigt när man ska repa upp en täcksöm är att man börjar i SLUTET av sömmen. I början av sömmen låser trådarna varandra men det går att börja bakifrån och liksom ”sy baklänges” så att säga!
Med en sprätt skär av NÅLtrådarna en liten bit in på sömmen så att de går att pilla upp och få lösa en bit. Gripartråden skär du också av och pillar loss. Det är just början som på repandet av sömmen är lite knepigt. Trådarna vill gärna låsa varandra och det är ofta den vänstra nåltråden som vill fastna i gripartråden. Om du inte får loss det, prova att skär av nåltrådarna igen lite längre in på sömmen så brukar det lossna.
När trådarna lossnat från varandra är det bara att dra. Jag brukar dra jämt i både nåltrådar och gripartråd en liten bit i taget för att sedan ta ett nytt tag i trådarna nära sömmen och fortsätta dra. Om man drar för långt varje gång är det lätt att trådarna trasslar och man för börja om.
Här har min söm lossnat och det är bara att dra.
Så här ser det ut om man bara drar i gripartråden, den lossnar lätt från nåltrådarna en bit.
MEN….
sedan så trasslar det till sig och det går inte att dra mer. Bara att börja om! Ta fram sprätten, skär av nåltrådarna och gripartråden, pilla lite tills dess att trådarna lossnar från varandra och dra lite försiktigare!
Här är bodyn utan kantband ca 3 minuter senare!
Ytterligare några minuter senare så har bodyn ett nytt, bättre men inte perfekt, kantband påsytt. 
En sak är säker, en täcksömsmaskin (i mitt fall Janome CPX1000) lever lite sitt eget liv och varje maskin verkar ha lite egna inställningar. Min maskin har varit gudomligt snäll det sista halvåret men nu när jag vred på diffen verkar den blivit lite sur på mig och jag får nog jobba lite mer med den för att få sådär sjukt snygga kantband som jag fått på sistone.
Ett annat tips när man syr kantband på ”böjar” så som knäppfärpen på bodyn. Tyget är litet, pressarfoten är stor och kantbandet halkar lätt.
Här har jag kommit till just ett sådant ställe på bodyn. Det är en snäv sväng och det är lätt att sömmen halkar av kantbandet. Det vill man ju inte! Det jag brukar göra är att lossa lite på pressarfoten – ABSOLUT INTE LYFTA DEN HELT – så att jag kan dra ut kantbandet ur den bakre delen av pressarfoten och på så vis lättare få in tyget i kantbandet på rätt ställe. 

Här ser nu att kantbandet tittar ut vid sidan av kantbandet och då är det mycket lättare att placera in tyget in i vecket på kantbandet.

Om man istället för att bara lätta på pressarfoten, och försiktigt dra ut tyget, lyfter pressarfoten helt så släpper trådspänningen och du kommer att få fula stygn på griparsidan av bandet.

2 thoughts on “Att repa upp en täcksöm

  1. Så bra med instruktionen om repning av täcksöm, letade alltid sånt förut innan jag fick kläm på det själv! Tycker dock inte att man behöver börja om även om det trasslar. Det är bara att trådarna hakat om varandra så om man petar loss tråden som går i sicksackmönster med en nål eller något så är man på banan igen 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.