tips och trix

Att repa upp en overlocksöm

Är det någon där ute som inte sagt ett fult ord när man upptäcker att man måste sprätta en overlocksöm? Innan jag lärde mig att repa upp dessa sömmar var det lite av en mardröm för mig att sprätta OL-sömmar och något jag drog mig för att göra.

Idag sydde jag på midjemudden bakochfram på ett par muddbyxor, kan bli trött för mindre! Skulle ju ”bara sy på muddarna” innan det var dags att börja med middagen. Jag fick merarbete. Dock kom jag på att jag kunde ju göra en beskrivning på hur jag repar upp sömmen så blev det lite roligare.

Här är byxorna som fick mudden bakochfram. Inte helt snyggt med en söm mitt fram på magen och lite förvirrande för en kille som alltid rabblar ”lappen bak” när byxorna ska på! Här blev det lappen fram (lappen inne i byxan som man skriver sitt namn på så de inte försvinner på fsk!)

Börja med att klippa av alla trådändar i slutet av sömmen (eller i början om du hellre vill det) Jag har ju sytt på mudden som en rundel så jag började att dra i trådarna i slutet av sömmen. På bilden nedan är inte trådarna klippa efter det att jag dragit ut dem ur sömmen igen. Jag drar in kedjan in i sömmen med en stoppnål när jag fäster sömmen.

Klipp av trådarna och se vilken sida som man bäst kan se nåltrådarna från. Det ska vara den sida som du har haft uppåt när du sydde sömmen. 

Jag använder sedan en stoppnål för att få loss nåltrådarna så att det går att dra i dessa. Jag lossar på nåltrådarna en i taget och drar ut tråden ca 2 cm så jag får något att dra i.

När båda trådarna är lite lösa i ändan är det bara att dra i dem så att du helt enkelt drar ut dem ur sömmen. Dra inte uppåt utan bara rakt bakåt ut ur sömmen (som att dra ut en tråckeltråd) När jag nu sydde i muddväv är tyget ganska tjockt och tråden går av kanske efter 10 cm men då är det bara att börja om. När man syr i jersey brukar man kunna dra upp en hel sida i en barntröja utan några problem.

 Dra ut en tråd i taget en liten bit i taget annars blir det för tungt att dra. Gripartrådarna kommer att lossna så fort båda nåltrådarna är borta.
Det bästa med det här tycker jag är att det går så fort, i allafall i jersey, och man slipper alla småbitar med tråd det blir när man sprättar! Nu är det inte längre så jobbigt om jag syr fel och måste ta upp en OL-söm! 

5 thoughts on “Att repa upp en overlocksöm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.