jacka · kappa

Vårkappa till I

I mitten av januari började jag att klippa och sy de första plaggen till I’s vår- och sommargarderob. Ni har redan fått se två tunikor här på bloggen. Nu är nästa plagg klart, det blev en kappa att ha när det är lite varmare ute.

När senaste numret av Ottobre barn (1-10) damp ner här blev jag väldigt förtjust i den här kappan (modell 14), som då var sydd i manchester. Jag dök ner bland mina tyger och hittade det här blommiga, som jag vet att jag tänkte skulle bli en kappa när jag köpte det förra året, och det visade sig bli perfekt. Hittade även det bruna tyget som jag fodrade den med. Jag tror att det är poplin men jag är inte säker. Har iallafall fått det av svärmor för ett tag sedan och jag tyckte att det var lagom diskret, mjukt och med bra fall för att passa som foder. (Egentligen ville jag ha gult tyg med vita prickar som foder men det hade jag inget och jag kunde inte motivera att köpa specialfoder till en kappa som kommer användas en säsong)

Började att sy på uppsyttjuntan i januari, dagen innan R föddes och fick då ihop ytterkappan. Sedan dess har det blivit en söm nu och då när jag haft tid och ork. I har hjälpt till en del också! Sedan kom jag mig inte för att gå och köpa knappformar att klä, vilket visade sig vara tur eftersom jag hittade både stora och små formar i min mormors knapplåda när jag letade knappar till ett annat projekt! Tänk vilken skatt jag har hemma!

Sömnaden var enkel och gick utan problem, det har varit riktigt roligt att se det här plagget växa fram och jag är sådär extra glad att det blev så fint. Jag förstod dock inte beskrivningen om hur foder och kappa skulle sys ihop (trots att jag gjort det förut, jag skyller på sömnbrist) så det resulterade i att det faktiskt inte är ihopsytt i nederkant utan bara vikt och fållat. Det kommer aldrig att synas eller märkas så det spelar ingen roll. En bra sak är att jag nu kan sy i en hänghank i nacken utan att sprätta lite i just där den ska sys fast. Det är konstigt att det görs jackmönster utan hänghankar, hur ska de då kunna hänga kvar på krokar? Kom inte på att jag skulle sy i en sådan när jag sydde ihop ytter- och innertygen men det är ju en enkel sak att fixa nu.

Material och mönster:
Redan beskrivet. Sydd i strl 80 och helt enligt mönster faktiskt. Jag mätte både I och mönster innan jag klippte och det skulle passa bra. Jag har inte hunnit prova den på I än men den ser ganska stor ut men jag tror att den om några månader kommer passa perfekt, även med en tjocktröja under.

+++
Enkel sömnad och snyggt resultat. Extra nöjd med knapparna, det lyfte hela kappan. Jag blir glad när jag ser den och börjar faktiskt tro att det kommer att bli vår även i år!

Det finns en klänning i samma stuk i samma nummer av Ottobre, jag har tänkt att jag ska ge mig på den också, blev verkligen förtjust i vecken och kragen!


För fin för att ha i lekparken? Och jag förstår fortfarande inte hur man ska sy ihop foder och yttertyg i varandra, får nog be mamma om en lektion där.

 
  
 

49 thoughts on “Vårkappa till I

 1. Kanonfint! Har sneglat lite på det mönstret jag med, med ett heeelt annat tyg i åtanke. Ska bli intressant att se om jag får sydd någon gång.

 2. Jo att man vänder genom ett vändhål i sidsömmen vet jag, men det var hur sjutton jag skulle få ihop nederdelarna med varandra när yttertyget var längre än fodret OCH när yttertyget skulle vikas in (som syns på sista bilden) Där någonstans försvann min förmåga att förstå beskrivningen! Hur jag än nålade och vände, nålade och vände så gick det inte! Så jag improviserade! 😀

 3. Vad fin den är… Och du har rätt i att det bruna fodret gör sig bra till yttertyget. Hoppas den sitter som en smäck till vårsäsongen. Har själv också påbörjat barnens vår- och sommargarderob och blir man inte lite snopen när man vill att de ska ”mannekänga” för en och man inser att plagget är för stort!!!! Men det SKA det ju vara just nu. Nåja…fin blev kappan i alla fall.

 4. Underbart fin… I många mönster jag har, ska de sys ihop för hand i nederdelen. Fast det gör inte jag så ofta eftersom jag är ganska allergisk mot handsömnad. Fast här är det inte så smart att inte sy ihop dem eftersom vi praktiskt taget bor på stranden, och det blir en massa sand inuti jackan. Men såna i-landsproblem har ni nog inte därhemma 🙂

 5. Helt otroligt fin kappa! Ser verkligen komplicerad ut för en nybörjare som jag… Ser fram emot en solig livebild 🙂

 6. Helt underbar!!!

  Både den fina modellen och det helt fantastiska tyget. Jag föll som en fura 😉 Synd att jag själv inte har någon tös att sätta söta kappor på.

 7. Hej!
  Vilken snygg kappa! Blev förvånad då jag tittade in här, tyget är nämligen bekant! Jag hade samma tyg som gardin i mitt rum när jag var liten. Nu finns det i min tyghylla :-).
  Jag har planerat att sy en kappa enligt samma mönster (annat tyg nog). Har inte sytt en kappa förr, och tycker det verkar vara svårt. Tror jag får ta och göra det på sykurs.
  /Nina

 8. Kappan är helt enkelt underbar! Önskar man kunde sy så avancerade saker, själv håller jag mig till enklare plagg än så länge……=)

 9. Åh det här var det ljuvligaste jag sett! Tyget och mönstret är som gjorda för varandra 🙂 Verkligen helt fantastisk, jag får nog ge mig ut och leta upp den tidningen.

 10. Otroligt välsydd och fin kappa! Söta knappar till har du hittat också! Roligt att hitta till din blogg med mycket fina kläder!

 11. Åååååå!! jättefin! jag har kommit så långt som att ha ritat ut och klippt mönstret iaf…får se om jag fattar ottobres beskrivning 😉

 12. Underbart fin kappa!! Tyget är ljuvligt och passar så bra! Har också lagt märke till de fina mönstren till kappa och klänning i Ottobre, men har ju bara en kille att sy till.. 🙂

 13. Du är så DUKTIG! Kappan blev jättesöt och det är så roligt att se något så här fint och ”skräddat” på en liten tjej!

  Hälsningar Eva

 14. G-R-Y-M!!! Jag blev så inspirerad så jag gick rakt till tyghyllan och började kolla vilket tyg som skulle passa till en kappa till min A! 😉

 15. Det har förekommit en del vårkappor i sybloggarna den senaste tiden, den ena finare än den andra. Din är helt ljuvlig! Tyget, fodret, knapparna – WOW!

 16. Vilken fin 🙂
  Har också tittat på det mönstret men ska nog pussla lite med klänningen på sidan bredvid, tycker ryggen på den var så himla fin.
  Ett snyggt och smidigt sätt att sy i fodret på maskin är att lämna ett hål i fodraets ärmsöm och vända där. Där syns det minst.

 17. Åååhh, så fin!!! Jag har också sneglat på det mönstret och funderat på en kappa till min lilla tjej – nu blev jag ytterligare sugen!

 18. Men GUD vad fin! Mycket ska man se, men det här var verkligen, verkligen urasnyggt! Underbart tyg och helt rätt modell till tyget. Och jättefina knappar.

 19. Hej vännen,
  det var ett tag sen jag var här. Vilken fantastiskt fin jacka till fina I. Hon kommer att vara finast i Uppsala. Va mycket fint du har sen jag var här sist.

 20. Snygg! Gillar tyget skarpt! Jag visste inte att just den kappan var en favorit hos sybloggare. Jag har ritat ut mönstet jag med, får se om det blir en kappa i år. Kul att höra att storleken verkar stämma. Håller nu på med en vårjacka som jag hoppas ska bli klar snart.

 21. Ååå, for ei fantastisk jakke! Ikkje lett å forså korleis/hur man syr saman stoff og fôr på fôra jakker, eg har spekulert fleire gonger på dét. Men det er jo ei stund sidan du sydde dene nå, kanskje du har forstått det i mellomtida? 🙂 Jakka blei i allefall veldig bra, også nederst!

  Eg fann jakka medan eg leita etter fiber-samansetninga på bambus-stoffet som Johanna Ahlard har designa, det med fuglar, svampar, regn, måne og stjerner og så vidare. Var det ei blanding av bambus og bomull?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.