jacka · vuxet

Minoru!

Åter igen har den där duktiga Karinotttilia inspirerat! I vintras visade hon ett jackmönster på FB på en jacka som jag föll pladask för. Minoru heter mönstret och kommer från Sewaholic i Kanada. Jag var bara tvungen att beställa det för jackan såg så snygg ut och skulle passa både i lekparken och till jobbet. Perfekt!

Karin var snabbare än mig att sy sin jacka och när jag sett den blev det fart på mig också! Röd twill hade jag köpt hem redan så där var det ingen direkt kopiering av färgval och jag sydde även luvan i kragen vilket inte Karin gjorde. Men man säger väl att låta sig bli inspirerad av andra är en bra komplimang, eller?!

Till foder valde jag ett av mina favoritretrotyger, ett fd påslakan! Så fint! I ärmarna fodrade jag dock med ljus beige/champagnefärgat fodertyg som jag nyss hittat när jag städade ur flyttlådor. En kjol som jag sydde för säkert 10 år sedan och som jag först slängt i soporna hade detta foder i sig. Kjolen var fotsid (och sydd i guldfärgad plast, ja jag var lite mer goth på den tiden) och jag kom på att fodret var det ju inget fel på. Hade faktiskt tänkt spara guldtyget också men det hade blivit fult av alla år på vinden. Men foder och dragkedja och häktor räddade jag iallafall. Fodret passade ju perfekt i denna jacka! I ärmar är det rätt så praktiskt att fodra med ”riktigt fodertyg” så att andra kläder inte korvar sig!

Jag gillar egentligen inte mönster med inräknad sömsmån, jag vill kunna bestämma själv hur mycket sömsmån jag sa lägga till. Detta mönster hade 5/8 inch sömsmån inräknad och det är ca 1,5 cm. Lite mycket enligt min smak men man väjer väl sig kanske. Tur att symaskinen jag syr på även har inchmarkeringar på stygnplattan!

Bortsett från denna detalj var mönstret en DRÖM att sy efter. Bara att lägga ihop och sy och följa den enkla men välskrivna instruktionen! En och annan gång tänkte jag att det här kan ju aldrig funka men gjorde ändå som det stod och såklart fungerade det.

Gjorde några enkla ändringar av mönstret. Lade till sidfickor i sidsömmen eftersom det inte fanns några fickor i mönstret. Dessa blev enkla fickpåsar bara sydda i samma tyg som fodret. Enkelt och bra! Tog kanske 30 minuter extra och det var det ju värt!

Även inne i kragen gjorde jag en liten förändring. Eftersom man öppnar med en dragkedja (för att ta ut luvan som man kan rulla in i kragen) så syns ju insidan av kragen ibland. Jag blev lite störd av att man då såg baksidan av fodertyget och inte fodertyget självt. Inte helt snyggt. Även om det kanske är väldigt sällan som det kanske syns så valde jag ändå att klippa dubbelt lager av fodertyget och även ha rätsida av fodret inne i kragen i den händelse att det skulle synas och någon just då skulle se det och eventuellt kanske bry sig! Men JAG vet och JAG bryr mig. En sådan detalj som gör mig glad!

Inne i jackan finns två lite mindre fickor, de hade gärna fått vara lite större. Jag förlängde ärmarna 2 cm och klippte två storlekar längre än den bredd av mönster jag sydde. Annars behövde jag inte ändra på mönstret trots att ja är 180 cm lång! Superbra! Jag är så nöjd med detta mönster, lättsytt och snyggt. Enkelt beskrivet och bra instruktioner. Snygg jacka dessutom! (har redan klippt ut en till så det säger väl något om hur mycket jag gillar den, men mer om det när den är sydd!) Glädjesömnad rakt igenom! Kan verkligen varmt rekommendera att sy den och nu behöver man inte sjöälv beställa mönster från Kanada, Karin blev också förtjust och säljer mönstret i sin butik!

10 thoughts on “Minoru!

 1. Vilken supersnygg jacka!
  En sådan skulle man ju bära med glädje, bli någon centimeter längre….särskilt om man sytt den själv.
  Och så välsydd sen!

 2. Verkligen helt fantastisk. Smart med fickkragen som är hög och skön. Det är sådana projekt som visar att du är en duktig sömmerska! 🙂

 3. Vad snyggt du gjort alla detaljer! Älskar också att kunna återanvända gamla plagg och som i ditt fall, lakan! Jag är på gång (har klippt till) att sy en kjol som ska vara klar till på söndag då jag ska ha den på ett dop. Passande väder är det också! Trevlig helg!

 4. Gud så fin! Önskar att jag hade tid och tålamod att sy en sådan till mig själv. Skulle verkligen behöva en sådan jacka.

  Jag har aldrig sytt något liknande förut, men med bra instruktioner kanske det skulle gå bra.

  Jag kanske köper mönstret trots allt…

  /Emma.

 5. Åh Susanna vad fin jackan blev! Heja jackor med färg 🙂 Nästa jacka jag syr ska också få sidfickor, det ser himla fint ut! Kan bara hålla med om att jackan är glädjesömnad rakt igenom 🙂

 6. Den jackan blev riktigt fin. Jag syr också i rött. Ligger lite efter så jag måste nog sätta fart nu i helgen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.