shorts

Sommarshorts

Sommaren kom i förra veckan! Tyvärr verkar den ha gått igen men jag hann upptäckta att sommargarderoberna gapade tomma. Förhoppningsvis kommer sommaren tillbaka och kläderna kan användas. Under mellot i lördags klippte jag både mönster och tyg till lite sommarkläder! Totalt 5 t-shirts, 1 linne, 1 klänning, 2 par shorts och så en mössa! Lite sommarkläder ska det allt bli.

Det här tyget köpte jag på syfestivalen av Lilofant, vi delade ju monter där förra festivalen! Mycket trevligt! Jag var inte jätteförtjust i det först men ju längre festivalen gick desto mer gillade jag det så det blev lite ränder att matcha helikoptrarna med. Det är farligt det där att stå och klämma på sina konkurrenters/kollegors tyger i flera dagar! (men mina tyger fick följa med hem till Lilofant också så det var väl OK!)

Shortsen är från förra numret av Ottobre och har en härlig retrokänsla över sig. Många har sytt dem tidigare och jag förstår att man gillar dem, tycker att de är grymt snygga! Modellen är toppen och det var lite nya moment för mig att sy så det var roligt. Lite överkurs att sy fickor i storlek 68 men vad sjutton, det är väl utsidan som räknas! 😉

Fickorna har helikopterrävar i sig, men det syns knappt men nere i ena fickan på båda shortsen finns det faktiskt en helikopterräv! Så det så! Jag använde dessutom kedjesömmen på CoverPron för första gången (på tre år, sedan jag köpte maskinen) och sydde den tredje sömmen på sidsömmarna och även resåren syddes ner med den. Det är alltså två par shorts, ett par i strl 68 till lille A och ett par i storlek 92 (eller var det 98?) till R. Nu vill ju syrran också ha ett par shorts trots att hon häromdagen absolut inte ville ha kortbyxor utan bara kjolar. Men inte randiga, hon vill ha rosa bäbä (dvs mitt ekologiska rosa fårtyg som oftast ligger framme här hemma). Hon provade R’s shorts och de passade även henne, så shorts ska det bli.

Mest stolt är jag över att jag faktiskt fick ihop sidsömmarna med kantbanden, fattade inte den skrivna instruktionen – trodde jag – men insåg att jag sedan faktiskt gjort precis som det stod! Jag gjorde dock min egen lösning på midja, overlockade fast resåren, vek in och sydde fast med kedjesömmen. Inte ett hoppstygn trots att det på vissa ställen var 10 (!) lager tyg att sy genom. Trodde inte att det skulle gå men det gjorde det!

Och så gillar jag mönsterpassningen i grenen!

8 thoughts on “Sommarshorts

  1. Snyggt, mönsterpassningen var ju grym! Blir väldigt nyfiken på det här med kantbanden. Sydde du kantbandet på både fram och bakstycke och sen en extra söm för att sticka ned mot bakstycket? Själv sydde jag dem var för sig och stickade ner med en tvillingsöm, blev helt okej men om det finns enklare sätt är ju det alltid välkommet 🙂

  2. Snygga! Jag ska nog också försöka mig på sådana snart. Jag har läst instruktionen i Ottobre säkert 5 gånger men fattar inte, men jag tror att jag bara ska sätta mig och sy. Man kan ju inte mer än misslyckas

  3. Ja precis, jag sydde först på kantbandet från markeringen i sidan och ner längs bakbyxan. Sedan lade jag benen aviga mot aviga och overlockade ihop. Sedan sydde jag på kantband över den overlockade biten och fortsatte längs frambyxans nederkant, sist sydde jag en kedjesöm på kantbandet för att sticka ner bakåt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.