mammakläder

Mammatopp

Har haft planer på att sy mammakläder nu ganska länge men det har hittills bara blivit en kjol till mig själv sydd. Kände att jag ville få användning NU av något jag sytt så bestämde mig igår för att sy en topp till mig själv i ett tyg jag köpte på Jofotex för någon månad sen. Hade tänkt att det skulle bli en klänning men nu fick det bli en topp. Mönster hade jag inget men dock fick jag en jättefin topp från P.O.P. av mamma i förra veckan så den har jag använt mig av när jag gjorde mitt mönster.
Igår försökte jag mig på att klippa ut delarna men det gick rent ut sagt åt h-vete, katten började ta nålar ut nålburken för mig och så lägga sig mitt över allt tyg som jag lagt ut på golvet. Kunde inte hitta trådraken i tyget och kunde inte heller få mönstret i tyget att passa. Arg som ett bi och med en jävla värk i ryggen gav jag gråtande upp efter några försök.

Gav mig på nytt ikast med tyget idag på eftermiddagen. La det nu inte på golvet utan på matsalsbordet och försökte inte hitta någon tygvikning med både trådrak och bra mönsterpass utan klippte varje del för sig. Nu gick det hur bra som helst att få ut delarna och ryggen värkte bara lite efteråt! Ett steg framåt!

Sömnaden gick i stort sett smärtfritt och på det stora hela är jag nöjd. Hade kunnat göra den något längre över magen för det kommer bli lite ’vipp’ där fram. Rigningen blev också lite djupare och bredare än vad det är på ordinaltoppen men det gör inte så mycket. Man får väl tacka för att man äntligen börjar få en liten klyfta att visa opp där nu, hihi! Får se om jag vågar ha den till jobbet dock…..

Material:
Viskosjersey från Jofotex.

Mönster:
Egnknåpat med inspiration från en P.O.P-topp.

Maskiner:
Sydde ihop den med 4-trådig overlock.
Bandkantning på Juliette, stickningar med tvillingnål. Knytband till ryggen syddes med elastisk raksöm på Juliette och ärmhålen fållades med trestegssicksack (fråga mig inte varför men jag fick för mig att det skulle vara fint, det blev ok) Fållade nederkanten med tvillingnål.

Sömnad:
Sydde knytbanden. Sydde axelsömmar och sidsömmar på överdelen av toppen, sydde fast knytbanden i dessa sidsömmar. Fållade ärmhålen och bandkantande sedan urrigningen.
Sydde sidsömmarna. Sydde fast nederdelen av toppen i överdelen. Fållade.

+
Att jag faktiskt sydde en topp!!! Gillar tyget hur mycket som helst och det har fint fall! Det gick enelt att sy och jag behövde inte sprätta mer än för att sätta fast namnbandet i sidsömmen, vilket jag glömde när jag sydde ihop den. Ska be sambon fota mig i den imorgon så att den syns bättre.


Den blev som sagt lite kort över magen, fast då kommer jag kunna ha den efter augusti när magen har krymt igen! Något lite för urringad så jag får se om den går att ha till vardags eller om jag känner mig för avklädd i den. Vore tråkigt att inte våga använda den nu när jag fasktiskt sytt något åt mig själv. Ska jag sy fler så ska jag kontrollera urrigningen bättre innan jag syr ihop klart så att den blir mindre urringad. Det är svårt att prova på sig själv.

4 thoughts on “Mammatopp

  1. Hej vännen!!! Usch vad jag tyckte synd om dig när jag läste om din värkande rygg och din gråt!! Vet hur det känns… Åsså gravid och allt!!! Vilken himla tur att sömnaden vände idag till något positivt!!! Jag också är urimpad över att du knåpade ihop mönstret helt själv!!! Och såhär liggandes ser ju toppen helt fenomenal ut!!! Väntar med spänning på dig i den 🙂Jag har Ottobre woman 2/2008 (kolla in deras hemsida) Med massor av mamma-klädesmönster. Vill du att jag skall ordna några åt dig??? Där finns toppar, leggings, kjol, klänningar… Kanske att du helt enkelt vill låna hela tidningen ett slag???Och vet du vad….? Ikväll blev lill*s Trulsbyxor klara!! Skall både blogga om- och skicka dem i morgon…. (OBS! Att sömnaden på avigan inte alls blev snygg – är mycket ovan att sy i så små storlekar inser jag. Du får helt enkelt låta bli att titta inne i dem :-)) Vi hörs! Godnatt!!

  2. Jättefin är den:), vi har oxå katter så jag vet hur ”hjälpsamma” dom kan vara..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.