tygblöja

Stickade ullbyxor


Mer på mitt favvotema – blöjor. En stickad blöjbyxa i enklast tänkbara modell. Denna ska användas som ytterbyxa till vikblöjor. Lanolinet i ullen suger upp kisset och bildar vatten av det! Så den blir liksom fräsch igen efter en vädring samtidigt som den andas bra men håller kläderna torra. Låter som flum men ska funka. Vi testar första gången nu – sambon suckar lite åt mina påhitt… – får se hur det funkar, de kan behöva ’kissas in’ innan de uppnått full förmåga att hålla torrt utåt.

Material och mönster

Byxan är stickad i Madame Lutuss KRAV-märkta ullgarn som jag införskaffat på Minimundus. Använde stickor 3 när jag stickade. Mönstret är som sagt busenkelt. 80 masker läggs upp och börjar med ca 10-12 cm resårstickning 2 rm och 2 am. På det 5e varvet sticks ett hålvarv, dvs du gör ett omtag med garnet runt stickan och stickar ihop de två följande maskorna. Detta görs på var 4e maska.

När du skickat din resår ökar du 10 maskor jämt fördelat och fortstätter sticka rätstickning. I början av varje varv maskar du av en maska så att det blir en spets av hela stycket. Till slut har du bara 1 maska kvar och då är du klar. Sy ihop resåren till en tub, vik upp spetsen och sy fast , lämna öppningar för benen lagom stora. I dessa satte jag först en snodd för att kunna knyta dem, men jag tog ur den igen då jag inser att den än så länge sitter kvar ändå. När hon börjar röra sig mer, om jag fortfarande använder dem då, tänkte jag sätta i en rundel med lastin istället. Bilden nedan visar hu stycket ser ut när det är färdigstickat, innan jag sydde ihop det.

+++
Det var tur att jag gjorde klart dessa igår kväll (man kan sticka med I sovandes på magen framför TVn har jag märkt!) för alla andra blöjbyxor tog slut här på morgonen. (Så de fick invigas, jag är faktiskt lite nervös för hur de funkar nu när I ligger och sover bredvid mig på soffan.)


Att jag nös en massa av ullgarnet när jag stickade, så jag vill inte sticka fler.

!!!
Härligt hippie, eko och allt sånt. Kändes lite knasigt att dra på I ullbyxor och sambon såg ut som ett frågetecken…. men, jag hävdar att funkar det är det så mycket bättre än att dra på en engångslibero! I somnade gott med dem på sig iallafall, så de kan ju inte klia sååå mycket..

8 thoughts on “Stickade ullbyxor

  1. Som svar på din kommentar i min blogg; jag brukar nog använda ullkur på ylleblöjorna innan jag tar dem i bruk, och också tova dem en aning före ullkuren. Å andra sidan har jag en bekant som aldrig gör det, hon använder dem direkt. Hoppas soffan klarade sig bra!Jag har också stickat modellen du gjort, men föredrar en modell med mudd i benen. Tycker att vikblöjorna jag använder i yllebyxorna är så stora att mudden behövs då innerblöjan går ner en bit på låren. I mina har jag inte knytband i midjan, saknar det men har inte fått dit det. Igen är det de stora vikblöjorna som skulle kräva band i midjan, ylleblöjan tenderar söka sig neråt hur bra man än dragit upp den när babyn rör sig och man lyfter och håller barnet i famnen. Och stora bajslass kan också smita ut ifall band i midjan saknas…Nu till vintern planerar jag sticka blöjbyxor med långa ben, blöja och långkalsonger i ett alltså. Måste bara få fart på stickorna, ännu har inte stickinspirationen som brukar komma på hösten infunnit sig. Men jag är glad för att du bloggar flitigt om blöjor, hoppas du inspirerar andra än bara mig, som ju redan är inne på tygblöjor!

  2. Hihi, ja soffan klarade sig i första omgången iallafall. Smart det där med blöjbyxor med långa ben, funkar det här så blir det kanske sånna även här. Måste bara få bukt med röd-rumpa-problemet…. Ja här är det mest blöjor i huvudet för tillfället – allt för att bota rödrumpan, har en ny pocket tillklippt med bambufrotte för att se om det kanske funkar. Och så modifierat mönster såklart även om förra pocketen funkade bra. På nått sätt vill jag att pocket SKA fungera för då blir det lättare att byta här hemma, även om det måste bytas ofta. *skickar lite stickinspiration till finland*

  3. Blöjdrottningen har gjort det igen och överträffat sig själv!!! 🙂 🙂 🙂Själv känner jag inte alls igen det där med att få totta på tv med bäbisar i den åldern…… Men det berodde nog just på att det var bäbisAR vi hade. De sov aldrig samtidigt…..

  4. Du är ju underbar. Va du är ihärdig och försöker testa olika modeller och material. När jag får för mig att testa tygblöjor har jag en enorm inpirationskälla i dig.Kram

  5. Fantastiskt med naturmaterial som ull. Att det kan hålla torrt! Synd om I som har fått röd rumpa, det är inte svamp? För då hjälper det ju inte alltid att bara lufta. (Ursäkta om jag lägger mig oombedd, du har så klart tänkt på allt, men det gör ju så ont i en när man tänker på deras små ömtåliga rumpor.)

  6. Ett tu tre: Varsågod och lägg dig i! tips emottages tacksamt! Rumpan blir oröd när jag slutade med fleece och fuskmocka! Och så lite bepanthen också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.