byxa

Strömming och storleksmysteriet


Jag håller på att rita mig ett nytt byxmönster då jag inte varit helt nöjd med mitt tidigare mönster. Jag var så duktig och mätte på I så att det skulle passa i bredd och längd och allt sådant. Men får jag till något som passar?!?! NEEEEJJ! Eller i alla fall inget mönster som jag litar på än.

Mitt första försök när jag mätt I var form 0 av Meedoms byxor med breddade ben. De blev mindre än de i strl 68 jag sytt förut trots att det här nu var strl 74. (Dessa gavs bort till en mindre tjej och blev uppskattade!) Sedan sydde jag av form 1 i strl 74 i vävt tyg och de passade bra. Dock ville jag ha ännu mer pös så efter era tips om hur ni gör så drog jag byxbenet i en rak linje från knät och ner. Tänkte att eftersom de förra paret passade så bra över rumpan och att benen nu var vidare så var det klart och bara att tuta och köra. Men icke!

Klippte två par byxor och började att sy ihop det blå paret. De blev gigantiska – för höga i midjan och för långa ben. De ser ut att vara i strl 80 ungefär och kommer bli bra framåt hösten. Så de får vara som de än. Det rosa paret kortades med 1 cm i midjan (sömsmånen) och 3 cm i benen. Vidden fick vara som den var. Dessa passar ganska bra över rumpan (tyget är så stretchigt dock så var nog inte så smart att provsy i det) och är lite lagom för långa i benen. Mudden är lite vid vid fötterna och de halkade ner hela tiden när I hade dem igår.

Så jag tror att jag har ett mönster som passar nu. Måste testa det på ett tyg som inte är slinkigare än värsta viskosen eller stretchigare än babyresår. Det är dock en härlig färg p det och lystern är otroligt fin och tyget är mjuktmjuktmjukt. Hur sjutton kan ett mönster med samma storlek ge såååå olika resultaet!?! I är i ganska så stort behöv av byxor som passar så det vore bra om jag kom på ett mönster jag gillar snart och som jag kan lita på att det passar.

Material:
Blått pikétyg från E-slöjd och rosa stretchfrotté i bambu från PinkGreen.
Marinblå mudd från Ohlssons. Rosa mudd från SoS.

Mönster:
Eget under utveckling, efter Meedoms form 1.

+++
Är ändå på väg att få ett mönster jag gillar. Tycker det är svårt att veta hur högt byxorna ska gå innan mudden kommer. Pöset i benen börjar jag bli nöjd med nu!

Bambutyger är så mjuka och mysiga att ha på sig. Synd att det här var så svårjobbat för de har verkligen fina färger av denna stretchfrotté på PinkGreen.


Jag tror jag fick med allt i inlägget!

!!!
Ser ni vårsolen som skiner in genom fönstret på byxorna när jag fotar! Så härligt!

8 thoughts on “Strömming och storleksmysteriet

 1. Ja, man tror att byxor inte ska vara så svårt, men det är verkligen inte helt enkelt att få till något bra. Hoppas att du blir nöjd med kommande par. Lycka till!!

 2. Ja buksene ser kjempedeilige ut. Ergelig når man ikke helt får det slik man vil!!
  Jeg bruker mest buksemønsteret fra Gynther boka, synes det er bra:)

 3. Det er neimen ikke lett med størrelser.Jeg har endt opp med å kjøpe enkle topper og bukser fra Lindex i ulike str. så jeg måler litt med.Buksene dine ble ihvertfall flotte,og herlig med vårsol!

 4. jag gjorde om gynters byxmönster, tog bort ca 5 cm av höjden uppe vid midjan alltså dör att ha mudd där istället! kan fixa mönstret åt dig om du vill!
  dom e ju rätt luftiga om man säger så, men jag e nöjd, iaf med stumma tyger!
  (har ännu inte fått svar fr. ”tanten”…)

 5. Varför ska det vara så förbaskat svårt att få till ett bra byxmönster??? Jag tycker också att det är väldigt klurigt. Lycka till med det i fortsättningen! Byxtygerna var härliga tycker jag 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.