Övrigt · tips och trix

Hembyggt ställ för sytråd

Vem har inte sytrådar precis överallt? De dräller omkring där de inte ska vara och upphittas av nyfikna fingrar. Så är det iallafall här. Speciellt lillebror gillar att sätta rullarna på pekfingrarna och springa runt med dem, sedan är de borta eller väldigt trassliga.

Efter att ha funderat i mååånga år kom jag äntligen till skott när 50 rullar broderitråd trillade ner i min brevlåda och övertog stora delar av sybordet, tillsammans med maskiner och annat.

Jag tänkte visa hur jag gjorde. Enkelt men praktiskt. Ni kanske kan undvika några misstag om ni tänkt bygga ett liknande.

Jag valde att köpa färdiga 1 meterslängder med virke. 1 st ”planka” 1 cm tjock (eller 1,5) och ca 4 cm bred. Det fick bli sidorna efter att jag delat den på mitten i två halvmetersbitar. 5 st fyrkantsstavar om 2×2 cm använde jag till hyllor för trådarna och i dessa borrade jag hål och fäste rundstav i på vilka man ställer sina trådrullar.

Virket.
1 planka till sidorna, 1 x 4 cm 1 m lång
5 fyrkantsstavar, 2×2 cm och 1 meter långa
9 st rundstavar, 6 mm x 1 m

Markera på fyrkantsstaven hur långt mellan rullarna du vill ha. Jag valde 5 cm eftersom konerna till broderitråden är breda i botten. Det är bara att kolla på den tråd man använder och se var den har för diameter.

Markera på alla stavarna.

Borra hål rakt igenom, eller så långt du vill ner i fyrkantsstaven. Jagvalde att borra rakt igenom för då visste jag att alla hål var lika djupa och att alla pinnar jag sedan stack ner skulle bli lika långa. Borra inte igenom rakt ut i luften utan borra ner i en planka. Då slipper man flisor på baksidan.

Jag delade sedan sidoplankan på mitten och sågade rundstaven i 9 cm långa bitar. Använde mig av fogsvansen för all sågning, den enda såg vi har hemma.

Enklaste sättet att såga rundstaven med fogsvans kom jag på var att sätta sågen mellan känäna och dra rundstaven fram och tillbaka. Ännu enklare var det om man tog 2-3 stavar på samma gång, då blev det minst vibrationer i trät. Men man gör som man vill och jag hade gärna haft en cirkelsåg att såga med!

När allt var sågat slipade jag och dottern alla rundstavar så att de blev mjuka och fina. Perfekt jobb för en 3-åring! Sedan hjälptes vi åt att stoppa alla små pinnar i de borrade hålen och banka med en gummiklubba så att de satt ordentligt fast. Limning behövdes inte, jag borrade med 6 mm borr och det blev perfekt.

Lägg sidorna på varandra. Markera var du vill ha dina fyrkansttavar på sidostyckerna och borra genom båda samtidigt, då blir det garanterat rakt på båda sidorna.

Borra rakt igenom ner i en skräpplanka. Sätt gärna ihop sidoplankorna med en tving innan du borrar så att de inte glider isär. Jag borrade 10 cm isär men inser att man kan sätta dem tätare eftersom pinnarna vinklas utåt ändå. Då går det in fler rullar på samma höjd.

Jag försänkte mina borrhål på utsidan så att skruvarna sedan inte ska synas utan gömmas ner i plankan. Jag har en försäknare till det men en större borr i samma hål borde göra samma jobb.

Markera mitten på fyrkantstaven och förborra innan du fäster dina stavar i sidostyckerna. Använd en smal borr så fäster skruven bra! 2 mm borr räcker. Om du inte borrar kommer trät att spricka.

Sedan missade jag att fota några steg. Jag satte trälim på fyrkantsstavens kortsida och skruvade sedan fast dem i sidorna. Borrade även hål ca 10 cm ner från överkanten och jag försänkte dessa hål ganska mycket så att skruvarna jag ska fästa upp det i väggen med inte syns (+ att de ska räcka hela vägen genom plankan in i väggen)

Sist spraymålade jag med färg på burk, Montana Gold, efter tips från Äntligen Hemma (tror jag det var). Måla flera gånger och tunt istället för få gånger och tjockt så blir det snyggast! Jag gillar att spraymåla eftersom man slipper alla penseldrag och det går fort. Nackdelen är att det måste göras ute eller välventilerat. Det luktar apa när man gör det.

Voila! Ditt ställ är klart! Självklart måste det inte målas men jag gillar inte furu!

Du kan använda precis vilka mått du vill, högt och smalt eller långt och brett. Anpassa efter den vägg där det ska sitta! Här är bara lite tips att tänka på när du bygger! Mitt ställ rymmer 20 rullar / hylla dv s 100 rullar totalt. Det hade jag inga problem att fylla!

När min halsfluss går över ska jag skruva upp det på väggen.

13 thoughts on “Hembyggt ställ för sytråd

 1. Å, Susanna! Vad duktig och driftig du är! Jag får ångest bara jag ser en borrmaskin. Men min man sa: skicka över ritningen till mig 🙂 Precis sådär skulle jag vilja ha det bakom mina maskiner. Det blir så rackarns rörigt med alla trådrullar. Tack för att du delar med dig!

 2. Jättefin lösning! Tack för att du delar med dig.
  Jag har också funderat lääänge på en liknande förvaring av tråd-rullar. Så nu tror jag bestämt att jag ska prova på att göra denna.
  /Emma.

 3. Jättesnyggt och smart! Kul att få se resultatet. Gjorde sig fint med den snygga tapeten i bakgrunden. Du kan inte bara sy du kan bygga också!

 4. Då jag är säljare i en bygghandel så kan jag för att underlätta när ni åker o handlar, berätta att ”plankorna” heter planhyvlad furu i strl 15×43 och 21×21 mm.
  Då fattar vi mkt bättre! 😉
  Himla käckt, måste göra ngt sånt här nån dag, när ateljen är klar!

 5. Snyggt! 🙂 Har en liknande variant själv fast mer lättgjord men inte i närheten av så där snygg! En bräda med STORA spikar som rullarna sitter på… Ska nog försöka få min man snickra en sån där istället… 😀

 6. Tjusigt! En sån här vill jag ha för mina overlocktrådar som ligger huller om buller i en jättelåda… Se bara till att de inte står i solljus, för då blir de lätt sköra och tråden går av 🙂

 7. Ah, perfekt!! Ett sånt skulle jag behöva men är inte så förtjust i att snickra…

  Krya på dig! Halsfluss är inte kul!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.